DruštvoVesti

U Srbiji na milion stanovnika samo tri donora

BEOGRAD – Nedavno postavljeni bilbordi “Srbija: Mađarska – 3:19” pokazuju da Srbija značajno gubi u odnosu na druge zemlje, pošto nažalost gubi u utakmici u kojoj se igra za život – broj donora na milion stanovnika je svega tri, što nas dovodi na poslednje mesto u regionu i Evropi kada je reč o doniranju organa, piše Blic.

Ispred nas je Hrvatska sa čak 37 donora na milion stanovnika, Austrija sa 23, Mađarska sa 17, Slovenija sa 19.

U Srbiji je najduža lista čekanja za novi bubreg – na njoj se nalazi 780 pacijenata, a broj ljudi koji čekaju transplantaciju jetre porastao je na 42 dok na transplantaciju srca u ovom trenutku čeka 39 ljudi, od kojih najmlađi pacijent ima samo 18 godina.

Kako bi doprineli povećanju broja donora Ministarstvo zdravlja i Hemofarm fondacija na Nacionalni dan donora 6. juna pokreću novu kampanju “I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju”.

Ovog puta u utakmicu za život uključili su se Ivana Španović, Maja Ogjenović, Dejan Stanković, Dejan Savić, Branko Lazić, Dragan Škrbić, Zoran Tošić, koji zajedno poručuju: “U ovoj igri svi smo deo istog tima. Snaga je u nama, Jer jedino zajedno stižemo do cilja. I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju”, piše Kurir.

Izvor: Tanjug

RTV (Martin Martinov)

Podeli