DruštvoVesti

U Novom Pazaru u toku Kongres sekcije istoričara medicine Srpskog lekarskog društva

U organizaciji Srpskog lekarskog društva i njegove sekcije za istoriju medicine u Novom Pazaru se održava jubilarni deseti kongres istoričara medicine. Četvrdeset lekara, ali i istoričara razgovaraće o tome kako se medicina kroz istoriju u Srbiji menjala i unapređivala, a među učesnicima skupa su i lekari iz Novog Pazara. Skup je otvorio i goste pozdravio direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović.

Sekcija za istoriju medicine aktivirana je 2009. godine i od tada se, grupa entuzijasta, pre svega, bavi istraživanjima a rezultati budu objavljeni u zbornicima koji se već deset godina objavljuju. U njima je moguće pronaći ozbiljna ustraživanja o tome kako se nekada u Srbiji radilo u zdravstvu, kakvi su bili uslovi u bolnicama, koje bolesti su bile aktuelne pre 100, 200 i više godine kao i gde je srpsko zdravstvo bilo u odnosu na evropsko i svetsko.

Osim razgovora o istoriji medicine koja u Srbiji obeležava 800 godina, gosti će imati prilike da obiđu i kulturno istorijske spomenike.

K. Radović

Podeli