DruštvoVesti

U akciji ROSU uhapšeno više osoba na Severu Kosova

Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na severu Kosova i Metohije, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenom izvoru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i, očekivano, istakao da je reč o “operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala”.

KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Vučić.

Diplomatske aktivnosti

Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS. Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre 11 dana upozorio da prištinske vlasti spremaju hapšenje Srba pripadnika kosovske policije i istakao da će Priština tu akciju pravdati navodnom borbom protiv kriminala.

Haradinaj: Operacija protiv kriminala

“U severnim opštinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni”, tvitovao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

KFOR: Akcija policije na Kosovu nije protiv Srba, ne mešamo se

“Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal”, rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

“Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom”, kaže Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR “samo prati situaciju”.

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

“O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo”, rekao je Graso.

Oglasila se kosovska policija

Kosovska policija oglasila se povodom jutrošnje akcije, saopštivši da je uhapšeno nekoliko policijskih službenika i građana, osumnjičenih za “učešće i organizovanje kriminalne grupe”, u vezi sa krijumčarenjem robe, zloupotrebom službenog položaja, davanjem mita i nedozvoljenom trgovinom.

“Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena, uključujući hapšenje i kontrolisanje pojedinih lokacija, što je rezultiralo zaplenom relevantnih dokaza, kao i dugih cevi”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kosovske policije.

Operacija se sprovodi u saradnji Kosovske policije i kosovskog policijskog inspektorata, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je operaciji prethodila višemesečna istraga inspektorata i kosovske policije koju je predvodilo Specijalno tužilaštvo.

“Kosovska policija, u saradnji sa sudstvom i policijskim inspektoratom, ostaje posvećena ispunjavanju svojih obaveza i dužnosti kako bi se održao javni red i mir, sprečile ilegalne aktivnosti, bez obzira ko je u njih uključen”, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: RTVojvodine/agencije

Foto: EPA

 

Podeli