PolitikaVesti

Izbori za EP: Radikalna desnica i Zeleni ostvarili značajan uspjeh

Prema preliminarnim rezultatima na izborima za novi saziv Evropskog parlamenta najviše uspjeha su imali liberali, zeleni i radikalni desničari, dok su tradicionalno najjače političke opcije pretrpjele značajan pad podrške među biračima.

Širom Evropske unije jučer su održani izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, a prema preliminarnim rezultatima vodeća politička opcija Evropske unije Evropska narodna partija (EPP) osvojila je 173 mandata u Evropskom parlamentu koji broji ukupno 751 stolicu. U prethodnom sazivu EPP je imao 216 mandata.

Druga najjača politička porodica Evrope Socijaldemokrate su osvojili 147 mandata, što je za 40 zastupničkih mjesta manje u odnosu na ostvareni rezultat na izborima 2014. godine.

Alijansa liberala i demokrata za Evropu (ALDE) osvojila je 102 zastupnička mjesta, a Evropski zeleni/Slobodni savez Evrope (EFA) dobio je 71 fotelju u Evropskom parlamentu.

Konzervativci i reformisti Evrope (ECR) zauzet će 58, a savez Evropa nacija i slobode (ENF) će imati 57 mandata. Slobodna i direktna demokracija (EFDD) je osvojila 56, a savez Ujedinjena ljevica-Nordijski zeleni (GUE-NGL) bi trebao zauzeti 42 mjesta. Preostalih 45 zastupničkih mjesta osvojili su nezavisni kandidati.

Radikalne desničarska partije okupljene su u tri parlamentarne grupe unutar Evropskog parlamenta ECR, ENF i EFDD, koje pokušavaju da se ujedine u jedinstven politički blok.

Izlaznost na jučerašnjim izborima bila je 51 posto, što je znatno više od 42,6 posto koliko je glasalo na prethodnim izborima.

Pravo glasa imalo je oko 400 miliona regisriranih birača, po čemu su evropski parlamentarni izbori drugi najmasovniji u demokratskom svijetu.

Samo u Indiji pravo glasa ima veći broj registriranih birača.

FOTO/TEKST: Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli