OTKRIVENA JEDNA OD TAJNI PIRAMIDA Konačno se saznalo čemu služe LAŽNA VRATA

Egipatske piramide su prepune tunela, lažnih ulaza, tajnih prolaza i natpisa, koji “proklinju” sve koji se drznu da poremete mir faraona, koji je tu sahranjen. U dokumentarnoj emisiji “Egipat kroz vekove”, na internet kanalu Amazon prajm, reditelj i egiptolog Kertis Rajan Vudsajd objašnjava čemu su služila lažna vrata.

Jedan od razloga je, naravno, strah od pljačkaša, ali Vudsajd, koji je 2018. posetio grobnicu faraona Unasa, poslednjeg kralja iz pete dinastije, kaže da “postoji nešto neverovatno svuda ovde u Sakari”.

– Dođite do ulaza u grobnicu i videćete vrata sa svim ti hijeroglifskim natpisima muža i žene. Na nekim mestima još se vidi boja, bila je crvena, a oko očiju su još vidljivi tragovi šminke – kaže istoričar.

Egipćani su verovali da posle njihove smrti duša odlazi u zagrobni život.

– Pravili su lažna vrata, koja su ličila na prava, ali ona su bila namenjena duši, koja je mogla da se kreće između života na zemlji i zagrobnog života – objasnio je on.

– Na tim lažnim vratima žene su ispisivale kratke poruke kada su bile ljute na muževe, ili kada im je bila potrebna pomoć. Napisale bi ih na lažnim vratima, uverene da će duh doći i pročitati ih – objašnjava Vudsajd.

Izvor: Blic

Podeli