SvetVesti

Turska: Doživotni zatvori za 14 osuđenih za teroristički napad u Bešiktašu

Najmanje 14 među ukupno 27 optuženih u sudskom procesu u vezi s terorističkim napadom u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, u kojem je poginulo najmanje 47 osoba, osuđeno je na kaznu doživotnog zatvora. Među njima, četvero optuženih osuđeno je na doživotne kazne i sa po 4.890 godina zatvora.

U Istanbulu je danas pred 29. krivičnim sudom za teška krivična djela održano završno ročište i izrečena presuda u slučaju terorističkog napada PKK, iz decembra 2016. godine.

Optužnicom je obuhvaćeno ukupno 27 optuženih, a Sudsko vijeće danas je donijelo odluku da se optuženi Zozan Kutum, Mehmet Emin Tore, Gulsen Bahadir i Tufan Beyhan osude na po 47 kazni doživotnog zatvora, zbog krivičnih djela “rušenje državnog jedinstva i zajedništa”, te za “planirano bombardovanje i ubijanje 47 civila”.

Sudsko vijeće je pomenute četiri osobe također proglasio krivim za pokušaj ubistva najmanje 242 osobe, kao i brojna druga krivična djela, te im je izrečena kazna od po 4.890 godina zatvora.

U dvostrukom bombaškom napadu u Istanbulu, 10. decembra 2016. godine, poginulo je 47 osoba, među kojima je 36 policajaca. Napad se dogodio u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, u blizini stadiona “Vodafone Arena”.

Rezultati istrage ukazali su na to da su teroristi PKK izveli napad aktiviranjem automobila bombe, a potom i eksplozijom prsluka na jednom samoubici u Istanbulu. Jedan od ogranaka te terorističke organizacije pod nazivom TAK je posredstvom interneta i sam preuzeo odgovornost za napad.

Izvor: Anadolu Agency / Melike Gallenkuş,Başak Akbulut Yazar

A. Ni.

Podeli