DruštvoVesti

Danas je prvi dan posta, vernici sinoć klanjali prvi teravih-namaz

Akšamski ezan i upaljene kandilje na munarama više od šezdeset novopazarskih džamija i mesdžida ozvaničili su početak mubarek meseca ramazana 1440. hidžretske godine.

Tradicionalno i specifično za Novi Pazar, i ove godine mahalske, ali i centralne gradske džamije bile su male da prime sve vernike koji su došli na zajedničku molitvu, teravih-namaz.

Veliki broj vernika klanjao je prvi teravih-namaz u novopazarskoj Hadži Hurem (Bor) džamiji, namaz osobit samo za ramazan u toj džamiji predvodio je predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija sandžački Senad ef. Halitović. On je u kratkom obraćanju vernicima pre klanjanja teravih-namaza kazao kako je prioritet vernika u Sandžaku da u mubarek mesecu ramazanu teže, više nego ikada, ujedinjenju muslimana i prevazilaženju svih sukoba i nesuglasica.

Iz Islamske zajednice Srbije (IZS) vernicima su predočene aktivnosti te verske zajednice koje će se realizovati u Novom Pazaru tokom ramazana. Prema njihovom planu aktivnosti, mukabele sa tefsirom organizovaće se s podne-namaza u Šehid Abdulaziz, Stambol, Hadži Šefkovoj džamiji, a mukabela s ikindije-namaza održavaće se svakodnevno u Bor džamiji i ona će se uživo prenositi na društvenim mrežama i zvaničnom sajtu IZS.

Ranije danas ramazansku čestitku vernicima u Srbiji i dijaspori uputio je i vrhovni poglavar muslimana te zemlje reis Sead ef. Nasufović.

“Znajmo da je ramazan mesec u kome je Božja milost izbavila čoveka i umet darujući mu Kur’an u momentima kada je čovečanstvo bilo na ivici propasti. Ne gubimo nadu da će se ta milost i nama dogoditi, zato, otvorimo svoja srca za prijem Kur’ana”, rekao je, između ostalog, reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović u poruci upućenoj povodom nastupajućeg ramazana.

Vernici će ove godine u postu provesti 29 dana. Prvi dan posta je ponedeljak, 6. maj. Muslimani u Sandžaku će se od jela, pića, ružnih dela, govora i misli suzdržavati skoro 17 sati.

Izvor: Anadolu Agency

Autor: A. Nićiforović

Podeli