PolitikaVesti

Severna Makedonija bira novog predsednika, do 17h glasalo 35,13 odsto građana

U Severnoj Makedoniji danas se održavaju šesti po redu predsednički izbori na kojima građani biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steva Pendarovskog, kandidata opozicionog VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske Davkove i kandidata opozicionih albanskih stranaka BESA i Alijansa za Albance Blerima Reke.

Na izborima za predsednika Severne Makedonije do 17 časova glasalo je 35,13 odsto birača na obrađenih 79,73 odsto biračkih mesta, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

“Na osnovu podataka sa 79,73 odsto biračkih mesta glasalo je 496.774 birača ili 35,13 procenata. Ukoliko bi sledili ovaj trend procentualne izlaznosti to bi značilo da bi na obrađenih 100 odsto mesta do sada izašlo oko 600.000 glasača”, rekla je portparol DIK Ljupka Gugučevska.

Kako je za RTV Novi Pazar ocenio novinar dnevnog lista Nova Makedonija i politički analitičar Aleksandar Srbinovski gotovo da je sigurno da prvi krug glasanja prolaze:  Gordana Siljanovska-Davkova i Stevo Pendarovski.

“Oni nisu članovi bilo koje stranke ali su podržani kao vanstranački kandidati VMRO, DPMNE i SDSM. Šanse da pređe prvi krug ima i kandidat Blerim Reka koji isto kao i prethodna dva kandidata nije član nijedne stranke ali je podržan kao kandidat dve albanske partije Alijansa za Albance i Besa. U kontest rezlutata sve ostale procene su u domenu spekulacija, ali mogu prognozirati da će bitka za šefa države biti uska i teška do samog kraja” – kaže Srbinovski.

Na pitanje da li će biti drugog kruga izbora Srbinovksi odgovara:

“Makedonija već godinama i decenijam ima mirne i demokratske izbore, broj incidenata je mali a i sami icndienti su najčeste tehničke prirode. Vreme devedesetih ja dugo iza nas, a politička kultura naroda je porasla. Sto se tiče drugog kruga siguran sam da će ga biti i u njemu možda presudni rezultati ovise od združenih glasova suparničke koalicije u kojima ima stranaka svih naroda zemjje” – ocenjuje severno makedonski novinar.

Premijer Severne Makedonije  Zoran Zajev najavio je mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora ali samo ako kandidat koga je predložila njegova stranka izgubi .

“Kako su rezultati rejtinga kandidata SDSM i VMRO DPMNE tesni, teško se iz ove pozicije unapred može zaklučiti dali ce biti ili ne vanrednih izbora. Ali ako se stvori klima, ja vjerujem da će Hristijan Mickovski lider opozicije to rado prihvatiti jer je na svim mogućim mitinzima navodio gradjane i njegove sipmatizere da vandredni izbori nude mogućnost da na vlast opet dođe njegova stranka – kaže Srbinovski.

Pravo na glasa na ovim izborima u Severnoj Makedoniji ima preko 1.800.000 glasača.

K. Radović /Agencije

Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Podeli