DruštvoVesti

Održana godišnja Skupština pčelara

 Redovna godišnja Skupština udruženja pčelara “Matičnjak” iz Novog Pazara koja funkcioniše u okviru Međuopštinske unije poljoprivrednika održana je danas u prisustvu velikog broja pčelara. Na Skupštini su sumirani rezultati rada za proteklu godinu, iznete su novine koje će pomoći unapređenju pčelarstva a i predstavljeni su planovi za naredni period.

Ovo pčelarsko udruženje koje posluje veoma dobro do sada je uspelo da se pčelarstvo unapredi i podigne na viši nivo tako da su sredstvima za koja su aplicirali kod Grada Novog Pazara i dobili ih, kupili 14 topionika koji su već podeljeni pčelarima. Sada je u planu da se za ovu godinu nabavi linija za proizvodnju pogačica za prihranu pčela i da se aplicira kod “Tike” za projekat koji se odnosi na nabavku linije za pčelinji vosak.

Pčelari su upoznati sa standardom “Dobra pčelarska praksa” koju Savez pčelarske organizacije Srbije sprovodi već nekoliko godina gde im je predloženo da bi bilo dobro da se uključi što veći broj pčelara iz našeg kraja zato što, kako naglašava predsednik pčelara Milan Samailović , mi imamo veoma dobar med i bilo bi dobro da bude lepo upakovan u odgovarajuću ambalažu.

Današnjoj Skupštini pčelara prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović koji je rekao da će Grad Novi Pazar kao i Poljoprivredna savetodavna stručna služba na čijem je on čelu  pčelarima uvek izaći u susret i pomoći koliko je to moguće.

Predsednik pčelara Milan Samailović je apelovao na sve voćare da u ovom periodu ne prskaju voće u cvetu jer to njima i ne znači puno a pčelarima mnogo šteti.

 

B.V.

Podeli