Kultura

Tokom čišćanja i uređenja Muzeja “Ras” otkrivene dvije niše i ornament

U novopazarskom Muzeju u toku su radovi na čišćenju, uređenju i krečenju prostorija ove ustanove. Pomeranjem vitrina za eksponate i uklanjanjem tapeta otkrivene su dvije niše i jedan ornament koji su u ranijem periodu bili prekriveni.

Angažovane osobe uz nadzor radnika muzeja čiste sve prostorije, podove i plafone, kreče zidove i uređuju kompletan prostor, dok su isključivo kustosi muzeja zaduženi za pažljivo prečišćavanje eksponata. Ovim radovima znatno je osvježen čitav prostor, ali su i istknuti neki dijelovi prostorija koji su godinama unazad bili prekriveni pleksiglasom i fotografijama, tako da će posjetioci od sada imati još bolji uvid u prvobitni izgled samog objekta i njegov enterijer, odnosno u izgled unutrašnjosti starih gradskih kuća.

“Ono što je obradovalo mene i moje kolege jeste da smo ispod fotografija koje su bile na pleksiglasu otkrili dvije izvanredne niše koje ćemo otkriti i srediti, i koje ćemo ubuduće iskoristiti za čuvanje eksponati. Takođe otkrili smo i jedan doista izvanredan reljef odnosno ornament na zidu koga ćemo uramiti da posjetioci mogu da vide kakav je bio izgled starih novopazarskih gradskih kuća “, rekao je direktor Muzeja “Ras”, Fuad Baćićanin.

Sa osvježenim prostorijama donekle će se promijeniti i dosadašanja postavaka. Rekonstrukcija i restauracija novopazarskog Muzeja obavljeni su 2003. i sve do danas nije bilo ozbiljnijih ulaganja u uređenje i čišćenje enetrijera ove ustanove.

Podeli