KulturaVesti

Ašćerić: Revitalizacija Kule motrilje u maju

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je finansijska sredstva u iznosu od 8 miliona dinara za realizaciju projekta ”Sanacija i revitalizacija Kule motrilje”.Nosilac projekta je Regionalna turistička organizacija Sandžaka uz podršku Grada Novog Pazara.

Gostujući u emisiji Odgovor, koja je na programu večeras od 21 i 30, pomoćnik gradnoačelnika Novog Pazara, Emir Ašćerić je reako da konzervatorsko restauratorski radovi počinju krajem maja, te da se njihov završetak može očekivati i krajem ove građevinske sezone. On je takođe ocenio da ovaj projekat predstavlja inicijalnu kapislu i za obnovu stare čaršije.

Koordinator projekta i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Emir Ašćerić ističe da sanacija Kule motrilje ima istorijski značaj, te da je najvažnije što će ovo kulturno dobro biti zaštićeno od propadanja.

”Dozvolu za ovaj projekat smo dobili još pre tri godine. Dobili smo uslove od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nakon toga se pristupilo i samom istraživanju Kule motrilje i utvrđene su tačno mere zaštite. Ovo je prije svega konzervatorski projekat, i najvažnije je što će na ovaj način Kula motrilja biti zaštićena od propadanja”, kaže Ašćerić. Ističe da će sanacija Kule motrilje biti inicijalna kapisla i za zaštitu ostalih kulturno-istorijskih spomenika, među kojima je i stara čaršija.

S.Lj.

Podeli