DruštvoVesti

Posao za povratnike

 Malo je do sada bilo programa, koji su obuhvatali readmisante. U okviru projekta “Novi Pazar-novi poslovi” povratnici su imali prilku da konkurišu za dobijanje sredstava za pokretanje biznisa. Tu mogućnost iskoristila je i mlada Novopazarka Azra Islamović.

Novopazarka Azra Islamović majka je dvoje dece, pokušala je da sa svojom porodicom dobije azil u Nemačkoj. Tamo je provela nekoliko godina. Kaže da je boravak u Nemačkoj bio dobar. Kada u svojim namerama nisu uspeli, ovaj mladi bračni par sporazumno se vratio u svoju zemlju. Pri povratku Azra je odmah upisala pravni fakultet, koji će uskoro završiti. Pored pravnog fakulteta, odlučila je da  sama pokrene biznis uz pomoć donacije u okviru projekta “Novi Pazar Novi poslovi” i otvori prodavnicu stočne hrane, od tog posla kaže očekuje mnogo.

Malo je projekata, koji su realizovani u Novom Pazaru, a koji su imali za cilj da pomognu povratnicima na osnovu sporazuma o readmisiji. Član gradskog veća Fevzija Murić najavljuje relaizaciju takvih projekata u narednom periodu.

Za povratnike po osnovu Sporazuma o readmisiji nikada nije pravljena posebna baza podataka.  Murić kaže da evidentiranje znači i pomoć, a ranije nisu postojala sredstva za poboljšanje njihovog položaja, pa ni samim tim ni potreba za tačan broj readmisanata, sve do prošle godine kada je sproveden program “Novi Pazar-novi poslovi”.

B.V.

Podeli