DruštvoVesti

Američki lekari u Novom Pazaru

Tim eminentih lekara iz Amerike je u višednevnoj poseti novopazarskoj Opštoj bolnici. Oni će narednih pet dana zajedno sa našim lekarima raditi kao konsultanti na odeljenjima. Ovo je prilika za međusobnu razmenu iskustava, ali i sticanja novih medicinskih znanja.

Poznati svetski stručnjaci iz raznih oblasti medicine, sa dugogodišnjim medicinskim iskustvom, ali i autori stručnih literatura iz kojih uče lekari širom sveta borave u Novom Pazaru pet dana. Nakon održanog sastanka sa rukovodstvom i načelnicima novopazarskih odeljenja, obavljena je i prva vizita, gde su se gosti iz Amerike upoznali sa zdravstvenim stanjem pacijenata. Najpre su posetili koronarnu jedinicu, a kolege kardiolozi razmenili su iskustva. Ovakvim vidom saradnje zadovoljni su i domaćini i gosti.

“Velika je privilegija biti u Novom Pazaru, videti lekare, koji su zaista posvećeni poslu. U narednih nekoliko dana ćemo raditi zajedno. Očekujem obostranu korist”, istakao je kardiolog dr Steven Klein.

“Imamo priliku da naučimo od kolega, koji rade u drugačijim uslovima, nego što mi radimo. Kolega kardiolog će konkretno biti na mom odeljenju narednih četiri dana. Za njega smo spremili određen broj teško reševih slučajeva da nam pomogne. Nadam se da je ovo samo početak upešne saradnje i da će korist imati i naši pacijenti”, rekao je načelnik Internog odeljenja u Novom Pazaru dr Suad Ćatović.

Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović kaže da je cilj uspostavljanja ovakve saradnje unapređenje rada naših specijalista, da steknu nova znanja u razmeni iskustava sa kolegama iz Amerike. Mahmutović ističe da je prioritet da se građanima pruži što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

“ To je prilika da naši lekari steknu neka nova znanja da pokažu kako se radi u Novom Pazaru, a oni nama da nama prenesu na koji način oni rade u Americi. Da daju savete šta bi oni radili u našim uslovima i šta je to što treba promeniti u našem dosadašnjem radu. Oni drugi put dolaze kod nas, da naši doktori zajedno sa njima steknu neka nova znanja i iskustva za dobrobit pacijenata. Naši doktori će moći da idu u Ameriku na edukaciju, a oni će svaka tri do četiri meseca biti ovde kod nas sa novim lekarima da bi naša bolnica imala kvalitetno i u pravom trenutku najsavremenije znanje, koje trenutno postoji u Americi”, rekao je Mahmutović.

“Hvala Vam na pozivu da dođemo u Novi Pazar. Ovo je drugi put da smo ovde. Ovde smo došli ne samo kod kolega, već sada i kdo prijatelja. Ovo je prelep i poseban grad i velika je privilegija biti ovde. Mi smo se ovde upoznali sa lekarima, i to nije bilo reči samo o literaturi koju koristimo. Mi tražimo lekare sa kojima ćemo razmeniti informacije i pomoći jedni drugima. Mi se nadamo da će od ove saradnje imati koristi ne samo kolege već i ljudi u Novom Pazaru”, rekao je ispred tima lekara specijalista interne medicine iz Džordžije dr Endrju Sanders.

O načinu rada u svojoj profesiji goste je upoznao i gastroenterolog dr Sabir Sagdati. Lekari iz Sjedinjenih Američkih Država su tokom posete i upozanavanja sa načinom rada u novopazarskoj Opštoj bolnici oduševljeni onim što su videlli u Novom Pazaru. Posebno ih je impresioniralo koliko su lekari posvećeni svom poslu i pacijentima, što će ih, kako su istakli, motivisati da i u narednom periodu dolaze u naš grad.

Podeli