DruštvoVesti

12 NOVIH SUBVENCIONISANIH LINIJA IZ NIŠA KA NEMAČKOJ, ITALIJI, AUSTRIJI, CRNOJ GORI, ŠVEDSKOJ …

Zvuči kao prvoaprilska šala, ali Vlada Republike Srbije je 12 avionskih linija proglasila linijama od javnog interesa.

Međutim, ne radi se o šali, s obzirom na to da je Odluka o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju donesena 28. marta marta i objavljena u Službenom glasniku, tako će putnike sa niškog aerodroma obradovati novih 12 linija, koje su ovom odlukom dobile pravo da budu subvencionisane. Tako, s obzirom na to da malo ljudi u Srbiji putuje, plaćaće drugima koji putuju jer su putovanja postala nacionalni interes.

Tajland uveo elektronsku vizu po dolasku

Iako smatramo da su putovanja od izuzetne važnosti za razvoj svake ličnosti, te da je dolazak stranih turista i putnika bitna za ekonomiju svake države i razbijanje predrasuda o drugim kulturama, vreme će pokazati koliko je ova odluka Vlade ekonomski opravdana i zdravorazumska. Ostaje da za 12 novih destinacija bude raspisan konkurs, te one aviokompanije koje na njemu pobede moraće da održavaju linije za koje su konkurisale, a država Srbija će održavanje istih subvencionisati.

Vlada Republike Srbije nove avionske linije subvencioniše sa 5 miliona evra

Javni interes, prema odluci Vlade Rapublike Srbije, je održavanje avionskih linija sa pet gradova u Nemačkoj (Frankfurt-Hahn, Nirnberg, Hanover, Fridrihshafen, Karslrue), dva u Italiji (Bolonja i Rim), Salcburgom (Austrija), Tivtom (Crna Gora), Budimpeštom (Mađarska), Geteborgom (Švedska) i Ljubljanom (Slovenija).

Iako je prošle godine aerodrom u Nišu zabeležio pad broja putnika, smatra se da će odlukom Vlade i uspostavljanjem novih linija aerodrom “Konstantin Veliki” oboriti rekord, a prema navodima iz plana aerodroma u Nišu, do 2020. godine može se očekivati više od pola miliona opsluženih putnika.

Tako, u izjavi v. d. direktora aerodroma “Konstantin Veliki“ Dušana Kneževića, a koju prenosi portal Tango Six, kaže se kako je aerodrom prošle godine imao 350.000 prevezenih putnika, a ove i narednih godina očekuju da ta brojka pređe mnogo više. Dalje se navodi da će naredne godine biti sigurno i pola miliona putnika i dodaje kako će “kapaciteti će naravno morati da se šire, ali je najurgentnija terminalna zgrada, čiju nadogradnju očekujemo takođe sledeće godine. Ipak, aerodrom je i sada spreman da prihvati nove avione”.

S tim u vezi, oni koji budu leteli iz Niša, moći će nakon 10 godina da opet odu u Tivat s ovog aerodroma, odnosno Ljubljanu nakon 30 godina. Pride, iz niškog aerodroma navode da će nakon 1. jula raditi na projektu adaptacije i proširenja putničkog terminala i koji će se prostirati na oko 4.000 do 4.500 m2, čime će biti povećan komfor svih putnika koji lete s ovog aerodroma.

Prema navodima portala Južne vesti, novi subvencionisani letovi bi trebalo da krenu istovremeno, a niški aerodrom trenutno ima 10 aktivnih avio-linija. U aprilu će taj broj ostati isti budući da se linija ka Malmeu ponovo uspostavlja, a ona ka Dizeldorfu gasi.

Vlada Republike Srbije nove avionske linije subvencioniše sa 5 miliona evra.

Daljine.rs

Podeli