DruštvoVesti

Ipak se kreće: Broj plastičnih kesa smanjen za 60%

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naveo je da je količina plastičnih kesa smanjenja za oko 60 odsto od početka naplaćivanja njihovog izdavanja u prodavnicama.

Do pre samo šest meseci taj pad je bio za deset poena manji, a i tada je zabeležena impresivna brojka – broj kesa koji “napusti” kasu prodavnica i hipermarketa je bio prepolovljen a cegeri i korpe su se vratili u upotrebu.

Kako se navodi u današnjem saopštenju iz resornog ministarstva, Trivan je kazao da uskoro počinju i aktivnosti za smanjenje upotrebe plastične ambalaže.

“Plastika je jedan od najvećih zagađivača životne sredine, a Srbija prati Evropu po pitanju rešavanja krize plastičnog otpada”, rekao je Trivan komentarišući manifestaciju svetske ekološke akcije “Sat za našu planetu”.

Ministarstvo zaštite životne sredine je i ove godine podržalo akciju Svetske organizacije za prirodu – WWF Adria, u kojoj se simboličnim isključivanjem svetla na sat vremena upozorava javnost na neophodnost očuvanje Planete.

Ovogodišnja ekološka tema, na koju se u akciji “Sat za našu planetu” skreće pažnja, je problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine tone plastike završe u rekama, morima i okeanima.

USVOJENO: Beograd bez plastičnih kesa!

“Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen”, kazao je Trivan.

WWF Adria pozvao je tom prilikom donosioce odluka širom sveta da podrže jačanje postojećih inicijativa za smanjenje plastičnog otpada, zabrane plastiku za jednokratnu upotrebu i unaprede nacionalne planove upravljanja otpadom.

foto:MONDO

Podeli