DruštvoVesti

Najbolje vreme za kupovinu jeftinih avionskih karata

Avio-kompanije uglavnom u kreću sa prodajom karata nekih 6 do 11 meseci pre samog leta, međutim, iako kupite u tom nekom periodu, platićete punu cenu, bez obzira na činjenicu da ste praktično mesecima daleko od putovanja.

Prilikom planiranja putovanja cena avionskih karata je jedan od najvećih, odnosno najskupljih faktora. Cena leta nikad nije fiksna, ona zavisi od cene goriva, broja putnika i od samog interesovanja za određeni let, a posebno od toga u kom periodu kupujete karte. I da, u pitanju nisu meseci, već i nedelje koje vas dele do leta, što ume da bude naročito iritantno.

Istraživanja su pokazala da su cene najskuplje u junu i decembru, razumljivo, zbog godišnjih odmora i praznika, dok je od dana najbolji utorak za kupovinu, tada su neobjašnjivo karte najpovoljnije.

Prema statitici, najjeftinije je kupiti kartu u periodu od 3 nedelje do 4 meseca pre samog putovanja, uz mogućnost da izaberete momenat kada avio-kompanije daju neke pogodnosti ili akcije. Svakako treba izbegavati last minute kupovine, one podrazumevaju period kraći od 3 nedelje do putovanja jer su takve karte po običaju izuzetno skupe, odnosno moraćete platiti punu cenu.

Ukoliko se morate odlučiti za last minute, potražite na internet stranicama ponude avio-kompanija, sigurno postoji nešto što vam može odgovarati, a samo neke od stranica su fly.com, global.momondo.com, travelocity.com, flightgorilla.com, expedia.com ili skyscanner.net.

TU Magazin

 

Podeli