DruštvoVesti

Izložba mladih novopazarskih numizmatičara očarala publiku na FSM-u

Izložba starih novčanica koja je nedavno održana u foajeu Kulturnog centra u okviru predstavljanja osnovne škole “Bratstvo” na ovogodišnjem Festivalu stvaralaštva mladih privukla je veliku pažnju javnosti jer su je osmislili i organizovali učenici ove škole. Četvorica osmaka i jedan trećak svoju ljubav prema starom novcu utkali su u ovu izložbu i pokazali da među mladim Novopazarcima ima i onih koji se bave ovim interesantnim hobijem popularnim u celom svetu.

Demir, Daris, Haad, Omer i najmladji Zafir ljubitelji su numizmatike već nekoliko godina. Da imaju zajednički hobi shvatili su pre nekoliko meseci kada su počeli da pripremaju izložbu za predstavljanje svoje škole Bratstvo na ovogodišnjem Festivalu stvaralaštva mladih. Izložba je doživela pravi bum a oni su specijalno za radio televiziju Novi pazar otkrili odakle strast prema jednom ovakvom hobiju kojim se uglavnom bave nešto stariji.

Na zajedničkoj izložbi mogle su se videti novčanice iz 60 zemalja, a posebnu pažnju su privukle one iz Kambodže, iz Ataturkove Turske iz 1930. godine, iz Uzbekistana, brojnih arapskih zemalja ali i dobro poznate novčanice iz SFRJ.

Ideju da naprave ovakvu izložbu podržao je direktor škole Dejan Kulundžić ponosan što se njegovi učenici ne bave klasičnim hobijima već su jedinstveni u Novom Pazaru.

” Uvek smo tu da podržimo ovakve inicijative i ideje naših učenika koji su na pozitivno iznenadili ovom izložbom. Osim što se bave ovim neobičnim hobijem, oni su i odlični đaci i predstavljaju školu na najbolji način na brojnim takmičenjima” – istakao je Kulundžić.

Numizmatika je pomoćna istorijska i arheološka disciplina koja proučava nastanak, izradu, razvoj i upotrebu kovanog → novca (monete) kao i njegovo istorijsko državnopravno značenje, istorijske umetničke karakteristike, ekonomsku vrednost i kupovnu moć kao pravo i zakonske odredbe vezane uz kovanje novca kao i jezik korišćen na njemu. Po podatcima još iz antičkih vremena svoje začetke numizmatika ima tek u XIV veku a kao prvi pravi kolekcionari zabeleženi su Oliviero Forca i Francesco Petrarka, dok krajem XV veka Angelus Politianus otvara jednu od najstarijih numizmatičkih radnji. Demir, Daris, Haad, Omer i Zafir dokaz su da su i Novopazarci upoznati sa značajem numizmatike i da, ko zna, možda u svojim kolekcijama čuvaju prava numizmatička blaga.

Katarina Radović

Podeli