DruštvoVesti

Grad u službi dece sa Daunovim sindromom

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana osoba sa Daun sindromom, gosti gradonačelnika Nihata Biševca bile su devojčice i dečaci, članovi Udruženja psihologa Novi Pazar koji su rođeni sa ovim oblikom hromozopatije. Prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac je istakao da je grad kroz instutucije pruža podršku deci, odraslima i njihovim porodicama. U organizaciji Centra za autizam i razvojne smetnje CODE i karate kluba Fenix u pešačkoj zoni organizovan je poseban program i druženje mališana sa Daun sindormom.

Razgovori o planovima i aktivnostima u okviru Udruženja, ali i poneka priča o ličnim snovima i željama, kao i reči prijateljstva samo su deo višesatnog druženja mališana sa gradonačelnikom povodom 21.marta Međunarodnog dana osoba sa Daun sindromom. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je istakao da je grad u službi svih građana, te da se kroz institucije daje puna podrška deci, odraslima sa Daunovim sindromom i njihovim porodicama. Prvom čoveku Novog Pazara Udruženje je uručilo zahvalnicu, a mališani posebno osmišljena pisma prijateljstva.

“Grad Novi Pazar kroz institucije pruža deci i odraslima sa Daunovim sindromom, kao i njihovim porodicama, punu podršku. Želimo da žive i osećaju se kao ravnopravni članovi zajednice, jer to i jesu. Oni su naši prijatelji, ljudi posebnih emocija i na nama je da im pruženu ljubav uzvratimo istom merom”, kazao je u obraćanju gradonačelnik Biševac.

Ovog dana građani širom sveta se pozivaju da obuvanjem različitih čarapa pokažu svoju različitost i tako pruže podršku osobama sa Daun sindromom.

Foto:Centar CODE

Svetski dan osoba sa Daun Sindormom obeležava se širom naše zemlje različitim aktivnostima. Ispred Centra za autizam i razvojne smetnje CODE Admir Smajović zahvalio je predstavnicima obrazovnih institucija 8 sportskih klubova, javnih predzeća što su učešćem na današnjem performansu, koji je održan na pešačkoj zoni, dali podršku decu sa Daunovim sindromom.


Foto:Centar CODE

“Svetski dan osoba sa Daun sindromom 2019. godine obeležava se pod sloganom “Nikog ne zapostavljamo”, sa ciljem da ukaže da sve osobe sa Daun sindromom moraju da imaju prilike da žive ispunjene živote potpuno ravnopravno sa svima drugima i u svim aspektima društva.

Foto:Centar CODE

Za dan njegovog obeležavanja simbolično je izabran 21. mart, jer je u osnovi Daun sindroma prisutnost 3 hromozoma na 21. hromozomskom paru.

FOTO: Senad Župljanin

Podeli