Društvo

Mećava na Jugozapadu Srbije

Čitav Jugozapad Srbije obeleo je tokom noći pod snežnim pokrivačem. Sneg je tek rano jutros prestao da pada.

Najviše ga je palo u Sjenici, oko 28 santimetara, rekli su RTV Novi Pazar u Meteorološkoj stanici.  U pojedinim krajevima na Sjeničko-pešterskoj visoravni bilo ga je i više.  Tamo je prestao da pada oko 5 sati, jutros.

 “Kurir “ piše da na Pešteri ima i smetova, a da je većina puteva  neprohodna, naročito u području Bara i Karajukića Bunara.

“Mećava i dalje traje, svi putevi okolo su neprohodni, pokušavam da se probijem do Karajukića Bunara motornim sankama, ali, sneg je dubok, težak, mokar, ima sigurno pola metra. Bukvalno, svi smo u blokadi. Noćas je bilo nezapamćeno nevreme”, rekao je za “Kurir” Radoje Kuč, poštar iz sela Doliće blizu Karajukića Bunara.

Škola u selu Bare danas ne radi jer do centra sela i zgrade škole nisu uspeli da se probiju ni profesori ni đaci iz ovog i okolnih sela.

“U selima Dujke i Kijevci škole jutros ne rade jer deca nisu uspela da se probiju kroz mećavu, u selima Gonje i Trijebine samo deo đaka stigao je do škola. Čekamo da se nevreme makar malo smiri i da krenemo u čišćenje puteva”, kaže Rade Rakonjac, pomoćnik predsednika opštine Sjenica.

Medžid Fakić javio je RTV Novi Pazar da je u Tutinu palo oko pola metra snega.

“Sinoć je bilo pravo nevreme.  Putevi nisu očičšćeni, a ostali smo i bez struje”,  naveo je Fakić.

Vlažan i težak sneg koji je u noći između ponedeljka i utorka padao na područiju Prijepolja i Nove Varoši napravio je dosta štete na elektro mreži zbog čega je noć u mraku provelo više hiljada žitelja ove dve opštine.

U Prijepolju sneg je pokidao provodnike na dalekovodima pa su bez struje ostalI stanovnici Velike Župe, Ravana, Кosatice, Sedobra, Кamene Gore, Aljinovića, Pravoševa i Jabuke.

U susednoj Novoj Varoši nešto je bolja situacija, struje nema u Bistrici, Ojkovici, Miševićima i Radijevićima.

Sve raspoložive ekipe elektrodistribucije nalaze se na terenu i rade na otklanjanju kvarova. Inače, debljina snežnog pokrivača na padinama Zlatara doseže visinu od pola metra, slična situacija je i na visovima iznad Prijepolja.

Jaka vejavica je tokom noći i u tom kraju otežavala saobraćaj.

Iz Preduzeća za puteve “Novi Pazar – put” kažu da su svi magistralni i regionalni putni pravci u ovom delu Srbije prohodni, a da je zimska oprema neophodna u višim i planinskim predelima.

Na putevima u planinskim predelima centralne i južne Srbije ka Zlatiboru, Goču, Kopaoniku, u višim predelima Užica, Valjeva, Nove Varoši, Sjenice, Ivanjice i Dimitrovgrada zbog najavljenih snežnih padavina, vraćaju se ponovo zimski uslovi vožnje.

Zbog snega, kojeg može biti i do 5 cm na ovim putevima zimska oprema je na njima obavezna, a saobraćaj može biti povremeno usporen i otežan.

Niska oblačnost otežava vožnju preko planinskih prevoja, kao i magla na putevima pored reka, jezera i kanala. Naročito je ima pored većih reka, kao i na Đerdapskoj magistrali, gde su česti i odroni.

Na Kopaoniku je palo oko 20 santimetara novog snega, tako da ga je ukupno oko 80 santimetara.

Na stazama je oko 30 – 50 cm.

U Novom Pazaru tokom protekle noći palo je 10 santimetara snega, ali kako je temperatura u plusu on se brzo topi.

O aktulnim vremenskim prilikama na Jugozapadu Srbije izvestila je i Prva TV.

Z. M.

 

 

Podeli