Ekonomija

Ministar Ljajić otvorio Sajam tekstila ,,Balkan Textile 2019,,

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je Sajam tekstila “Balkan Textile 2019” .
Ministar Ljajić izrazio je očekivanje da će neki od izlagača na Sajmu, koji će trajati do 2. marta, odlučiti da svoju proizvodnju nastave u u našoj zemlji i da je proizvodnja sirovina šansa za svakog koji dođe da investira, a takođe operativni troškovi poslovanja su manji nego u konkurentskim zemljama.
,, Ovo je još jedna dobra prilika da turski izlagači donesu odluku da proizvodnju pokrenu u Srbiji koja se nalazi na stazama oporavka i da u njoj radi oko 50.000 ljudi. To je daleko od standarda bivše Jugosalvije, koja je bila centar tekstilne industrije i u kojoj je radilo 250.000 ljudi, a vrednost izvoza tekstilne robe bila pet milijardi dolara, ali smo na putu oporavka,, – kaže Ljajić.
On je naveo da je zbog rata, sankcija, ali i loših privatizacija ova oblast bila skoro devastirana, a da je sada znatno bolja situacija.
Prošle godine, naveo je ministar vrednost izvoza tekstilne robe iznosio 812 miliona evra i naglasio da će sajam predstavljati podstrek za dalji razvoj tog sektora.
Na otvaranju Balkan Textile Fair, pored ministra Ljajića, prisustvovao je i ambasador Turske u Srbiji Tažu Bilgič, koji je rekao je da je organizacija ovakvog sajma značajna za trgovske odnose Srbije i Turske.

GG

Podeli