DruštvoVesti

Anketiranje readmisanata za njihov bolji položaj

Lokalna samouprava Novog Pazara će u martu sprovesti anketu među readmisantima. Cilj je upoznavanje sa potrebama i problemima na koje nailaze, kako bi se ubuduće mogle planirati aktivnosti za poboljšanje njihovog položaja, ali i da se evidentira tačan broj onih, koji su u nekoj zemlji tražili azil.

Za povratnike po osnovu Sporazumu o readmisiji nikada nije pravljena posebna baza podataka. Član Gradskog veća Fevzija Murić kaže da evidentiranje znači i pomoć, a ranije nisu postojala sredstva za poboljšanje njihovog položaja, pa ni samim tim ni potreba za tačan broj readmisanata, sve do prošle godine kada je sproveden program “Novi Pazar-novi poslovi”, kojim su bili obuhvaćeni. Oni koji su ispunjavali uslove konkursa su se prijavili. Međutim, Murić kaže da se ocenjuje se da je broj takvih građana mnogo veći. Na poslednjem sastanku u Kraljevu doneta je odluka da se sprovede anketa o njihovim potrebama, ali da se i zna tačan broj readmisanata.

“ Mislim da vlada strah prijave, jer readmisanti smatraju da su bili u nekoj zemlji prijavljeni za azil i da su samim tim neprijatelji države. Iako znamo da je to više bio ekonomski azil, ljude je i dalje strah da budu zabeleženi i upisani da su u nekoj zemlji tražili bolje, a da nije nisu nešto rekli protiv svoje države. Mi ćemo ovim anketiranjem pokušati da ih ubedimo da se prijave, da evidentiramo njihove potrebe kako bismo mi u gradskoj upravi mogli da planiramo budžetska sredstva, da znamo koje projekte da radimo da im pomognemo, a to ćemo najbolje učiniti ako ih direktno pitamo. Cilj je da readmisanti žive kvalitetno, komforno i da se osećaju kao ravnopravni građani ovog grada i države”, rekao je Murić.

Murić dodaje da je 68 porodica broj koji se poklapa sa podacima Komeserijata za izbeglice i migracije, međutim prema evidenciji onih koji su dolazili da traže pomoć od lokalne samouprave taj broj je 268 porodica.

Murić je podsetio i da je u toku konkurs za interno raseljena lica i povratnike po osnovu Sporazuma o readmisiji uz pomoć kojeg će mogu doći do kuće, građevinskog materijala ili granta za ekonomsko osnaživanje, a u okviru projekta “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika”.

Realizacija tog projekta podrazumeva izgradnju ukupno 10 montažnih kuća, 10 paketa građevinskog materijala i 20 grantova za ekonomsko osnaživanje povratnika i raseljenih lica.

Podeli