DruštvoVesti

Sajam turizma u Beogradu: BiH nudi Sarajevo i leti i zimi, Turska čari Kapadokije

Na 41. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu učestvuje više od 650 izlagača, a ekipa AA obišla je neke od štandova, među kojima su Turska, te Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija.

Na 51. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu do 24. februara moguće je izabrati destinacije za letovanja i putovanja među 38 zemalja, svoju bogatu ponudu predstavlja i Turska, koja približava čari Kapadokije, te nudi i već poznata letovališta poput Antalije ili Kušadasija, dok se mogu iskoristiti i promotivne ponude iz zemalja regiona.

Na danas otvorenom Sajmu učestvuje više od 650 izlagača. Ekipa Anadolu Agency obišla je neke od štandova, među kojima je tradicionalno i Turska sa svojom veoma raznovrsnom ponudom.

I ove godine Turska je značajan deo beogradskog Sajma turizma, a izlagači dolaze iz Antalije, Alanje, Kušadasija, Izmira i Istanbula, kazao je Tanju Bilgic, ambasador Turske u Srbiji u razgovoru sa ekipom AA.

– Čari Kapadokije i čuvena letovališta u Turskoj –

“Srbija je najveća zemlja po populaciji i ekonomiji u regionu Zapadnog Balkana, imamo veliki broj srbijanskih turista koji posećuju Tursku. Veliki broj turskih turista posetio je Srbiju, prošle godine su turski turisti bili drugi strani turisti koji su najviše posećivali Srbiju, posle kineskih turista. Želimo da dodatno poboljšamo saradnju Turske i Srbije u oblastima turizma i kulture, mi želimo i veći broj turista iz Srbije u Turskoj, ali i da poboljšamo, ne samo turizam u letnjim mesecima već i zdravstveni, kulturni, sportski turizam”, rekao je Bilgic.

Ambasador je izrazio nadu da će ova godina biti još uspešnija u oblasti turizma nego prošla.

Na štandovima gde je predstavljena Turska, mogu se videti prospekti koji približavaju čari oblasti Kapadokija u Turskoj, ali i čuvena letovališta koja su već popularna u Srbiji, poput Antalije, Alanje i Kušadasija.

Ono što privlači turiste da letuju u Turskoj su peščane plaže, izuzetni domaćini, novi ukusi, a u ponudi ove zemlje se nalaze brojni hoteli sa najraznovrsnijom ponudom, što omogućava svima da nađu šta im odgovara.

Na ovogodišnjem Sajmu predstavila se i avio-kompanija Turkish Airlines, koja ove godine nudi nove destinacije za svoje putnike. Od marta biće moguć let do Makareša, od jula će leteti za Bali, a od avgusta za Kankun i Meksiko Siti.

Crna Gora se tradicionalno predstavlja na Sajmu turizma u Beogradu, jer turisti iz Srbije, ali i iz regiona čine značajan deo turista Crne Gore, pogotovo tokom letnje sezone, rekao je direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

Osim boravka u hotelima, popularni su i privatni smeštaji tokom letnjih meseci, ali poslednjih godina sve popularniji je i aktivniji odmor na jezerima, planinama i nacionalnim parkovima. Na Sajmu je za sve destinacije u Crnoj Gori obezbeđen popust od 10 posto, pa naviše.

– Sarajevo atraktivna destinacija i leti i zimi –

“Ove godine na Sajmu, naši hotelijeri, agencije, privatni smještaji pripremili su zaista atraktivne pakete, sajamske popuste i zaista očekujemo da će nastup na Sajmu biti uspješan”, kazao je Kukalj.

Kako je rekao direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur, Sarajevo drugu godinu učestvuje na Sajmu, a ponuda je prezentovana sa ostalim turističkim zajednicama Bosne i Hercegovine.

“Sarajevo je izraslo u najveći grad u regiji kada su festivali u pitanju. Prije svega, mislim na Sarajevo Film Festival, koji je daleko poznat i koji potpuno promijeni grad tokom trajanja, jako puno je događaja koji obilježavaju taj ljetni period u Sarajevu”, naveo je Muzur.

Sarajevo je odlična turistička destinacija, koja ima jednako dobru ponudu tokom čitave godine, kazao je Muzur, što dokazuje i broj turista i noćenja koji je u porastu.

“Najbrojniji turisti u Sarajevu iz regiona su iz Hrvatske, zatim Srbije i Slovenije i taj broj se povećava iz mjeseca u mjesec”, dodao je direktor TZ Kantona Sarajevo.

Osim Kantona Sarajevo, ponuda Bosne i Hercegovine predstavljena je i kroz štandove sa promotivnim ponudama za Tuzlu, Mostar, Bihać, a predstavljeni su i privatni hoteli koji nude ture po Sarajevu i drugim gradovima BiH.

– Terme najpopularnije u Sloveniji –

Tanja Mlakar iz Turističke organizacije Slovenije navela je da se ove godine Slovenija predstavlja kao zelena, aktivna i zdrava destinacija “vredna pet zvezdica”.

“Turisti iz Srbije su nam jako važni i dobri gosti i svake godine sve više i više posećuju Sloveniju”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, u Sloveniji su najpopularnije terme, ali su popularna i skijališta u zemlji, kao i poseta Ljubljani i Mariboru.

Međunarodni sajam turizma, 41. put se održava u Beogradu i traje do 24. februara, a na njemu učestvuje više od 650 izlagača iz 38 zemalja.

Izvor: TRT

Podeli