Zaposleni u prijepoljskim vrtićima bez plate od novembra

Prijepolje – Članovi GSPRS „ Nezavisnost“ u PU “Miša Cvijović“ iz Prijepolja izdali su saopštenje za javnost koje se odnosi na uslove rada i neisplaćivanje dela novembarske, cele decembarske mesečne zarade kao i dela januarske plate za sve zaposlene u ovoj ustanovi.

U dopisu upućenom medijima se između ostalog kaže da je 894. dece upisano u ovu predškolsku ustanovu i raspoređeno u 34 vaspitne grupe, ali da se nije poštovao zakonski normativ, pa je većina vaspitnih grupa opterećena normativom od 100 do 200 odsto.

“Obim posla se povećao u skoro svim vaspitnim grupama, a plate zaposlenih su ostale iste. Iako je Uredbom iz 2014. i 2016. godine propisano da se plata poveća prvo četiri a zatim šest odsto, što je u većini gradova u Srbiji ispoštovano ,naša lokalna samouprava to nije uradila. Zašto mi zbog povećanog obima posla ,kao i ostali vaspitači u Srbiji ne dobijamo nadoknadu”, stoji u saopštenju.

Članovi sindikata tvrde da je u ovoj predškolskoj ustanovi trenutno zaposleno 91 lice, a da je Ministarstvo finansija odobrilo zaposlenje njih 77.

“Pitamo, zašto su se primala tolika deca pa posle i radnici i ko je odgovoran? Da li to vaspitači mogu da rade sa duplom normom a neplaćenim radom? Situacija i nezadovoljstvo radnika datira još od decembra 2017. godine kada su se zaposleni obratili lokalnoj samoupravi koja se oglušila na naše molbe. Upoznati sa nacrtom finansijskog plana, kojim bi zaposleni ostali bez plata od septembra meseca 2019. godine, predstavnici Upravnog odbora to nisu podržali. Pitamo se, zašto smo mi diskriminisani u odnosu na druge kolege iz Srbije kada radimo odgovorno isti posao? Ovom situacijom je ugroženo naše građansko pravo i egzistenciju. Spremni smo da se borimo za svoja prava do kraja, svim zakonskim sredstvima”, zaključuje se u saopštenju članova GSPRS „ Nezavisnost“ u PU“Miša Cvijović“ iz Prijepolja.

Glas zapadne Srbije, PP Media

Podeli