PolitikaVesti

Čanak: Srbiji ne treba “klečanje pred Putinom”

Liga socijaldemokrata Vojvodine poručila je danas, uoči posete predsednika Rusije Vladimira Putina, da “Srbiji ne treba klečanje pred Putinom, već proevropska alternativa.

Predsednik LSV Nenad Čanak ocenjuje i da niko osim njih, ni vlast, ni opozicija, ne sme da pita ruskog predsednika zašto nije realizovan gasovod “Južni tok”, usled čega je, kako navodi prema saopštenju, Srbija pretrpela ogromnu materijalnu štetu.

Čanak dodaje i da niko ne pita zbog čega Moskva opstruira, prema njegovim rečima, rešavanje pitanja KiM.

Zašto rusko državno preduzeće “Gasprom” u Srbiji plaća najnižu rudnu rentu u Evropi i zbog čega ruska država podržava ekstremnu desnicu i osuđene ratne zločince, poput Vojislava Šešelja, takođe pita Čanak.

“LSV ima odgovore na sva navedena pitanja i očito je jedina u stanju da ih javno postavi i baš zbog toga ne pristaje da se mera patriotizma meri odanošću stranoj državi, pa makar to bila i Rusija”, navodi lider SNV Nenad Čanak i dodaje da se ipak od “nacionalističke i centralističke” vlasti i opozicije i ne očekuje da to razumeju.

Čanak smatra da se širenjem nacionalizma i podilaženjem, pa čak i služenjem, interesima Rusije radi protiv interesa Srbije i njenih građana.

Srbiji je potrebna proevropska alternativa, a to je, kaže Čanak, upravo LSV.

Izvor: Tanjug

Podeli