DruštvoHronika

Adekvatnom reakcijom ljekara požar prošao bez žrtava

Adekvatnom intervencijom ljekara Hitne pomoći, vatrogasaca i brojnih građana spriječena je veća nesreća u požaru koji je zahvatio sambenu zgradu u Ul. 12. srpske brigade. Jedna beba je zbog dima bila u životnoj opasnosti, srećom, čitav događaj prošao je bez žrtava.

Požar je izbio prvog dana u novoj godini oko 23:30sata i zahvatio jedan stan zgrade u Ulici 12. srpske brigade, kod Zelene pijace u Novom Pazaru. Najprije su u pomoć priskočili građani, stanari i komšije a, kako kažu, vrlo brzo su se na lice mjesta našle i vatrogasne ekipe i jedinice Hitne službe. U požaru je u potpunosti izgorio jedan stan, a razbuktala vatra je prijetila da se proširi i na ostala domaćinstva. Na svu sreću niko nije stradao, ali je jedna beba iz te zgrade zbog gustog dima bila životno ugrožena.

“Dijete nije disalo u prvom trnutku kada su ga doveli, reagovali smo kompresijom sa dva prsta na grudnu kost i, hvala Bogu, dijete je počelo da plače i prodisalo je na sreću nas i roditelja. Sve je ispalo dobro”, kaže dr Jasmin Sapahić sa iz Hitne službe. On ističe da se u ovu službu javilo dvadesetak ljudi, s tim što je sedam osoba bilo iz same zgrade.

“Nakon prvih javljanja samih stanara slijedi i masovno javljanje građana koji su pomagali ugroženim ljudima”, kaže Spahić.

Ljekarsku pomoć dobili su i brojne komšije, ako i građani koji su učetvovali u gašenju požara. Kako kažu, u prvim ternucima nezgode zajedničkim snagama uspjeli su da izvuku preko balkona veliki broj stanara.

” Preko terase smo napravili lanac, izvukli smo dosta ljudi, sa četvrtog sprata smo izvukli dvoje djece, sa balkona na balkon bez stepenica”, kaže jedan od građana koji je učestvovao u sapšavanju i gašenju.

Stanare je ispred Gradske uprave i štaba za vanredne situacije obišao Naser Crnovršanin, koji sa predstavnicima domaćinstava razgovaro o cjelokupnoj šteti. Jedan stan u potpunosti je izgoreo, a tokom nestreće pričinjena je materijalna šteta prostorijama i stanovima u neposrednoj blizini izgorelog stana. Javnost očekuje izveštaj policije kada je u pitanju sam uzrog ovog nemilog događaja.

 

Podeli