Kultura

Prva izložba levhi u novopazarskom Muzeju

Muzej ”Ras” uz podršku Grada Novog Pazara i Ministarstva kulture i informisanja organizovao je prvu izložbu levhi, ili leuha, čiji autori više nisu među živima. Izložba je otvorena sinoć i svim zainteresovanim posetiocima biće dostupna narednih dvadesetak dana.

Levha, kao kaligrafska inspiracija danas, predstavlja umetnost sa viševekovnom tradicijom. Za muslimansku zajednicu se posebno veže, zbog konstantnog prepisivanja kuranskog i hadiskog teksta. Kao ukras na zidu, deo tradicije i podsetnik da se čovek uvek vraća Bogu, levhe su nekada krasile zidove soba i džamija.

”Želja nam je zapravo bila da prošle godine organizujemo ovu izložbu, međutim nismo uspeli da sakupimo levhe. Svaka od ovih levhi ima svoju priču, vrijednost i značaj. Levhe su nekada krasile zidove svake muslimanske kuće u Novom Pazaru, ovo važi i za cio svijet, ali mi danas govorimo o Novo m Pazaru i za nas su ove najznačajnije”, rekao je direktor Muzeja Fuad Baćićanin.

Izložene levhe potiču iz perioda s kraja 19.i početka 20.veka, a najviše ih je, ukupno 8, iz porodične kuće Šuševića.

Sabahudin Šušević 0,35 ”Moj rahmetli deda, na koga sam vrlo ponosan, bio je stambolski đak. Završio je medresu, bio je kaligraf, pisac, napisao je mevlud i kasidu o smrti i o tome kako je on zamišljao život posle smrti”, priča sa ponosom unuk najzastupljenijeg autora izložbe Nazifa Šuševića, Sabahudin Šušević.

Osim Nazifa Šuševića, izložene su levhe Emra Hoćanina i Džengisa Redžepagića, a dve su delo nepoznatih autora. Većina ih je slikana na staklu, sa zadnje strane stakla, što predstavlja posebnu vrednost.

S.Lj.

Podeli