Društvo

Održana javna prezentacija dijela Strategije održivog razvoja Novog Pazara

U Novom Pazaru održana je javna prezentacija dijela Strategije održivog razvoja grada Novog Pazara. U skladu sa nastojanjima da ovaj dokument bude dobra osnova za realizaciju projekata u cilju razvoja Novog Pazara, primjenjena je nova metodologija izrade.

Kao što je ranije i najavljivano, svaki segment Strategije održivog razvoja Novog Pazara za period do 2028. godine pojedinačno se predstavlja i stavlja na uvid građanima i stručnoj javnosti.

Javnost je danas imala priliku da se upozna sa dijelom dokumenta koji se odnosi na module urbanizma, prostornog planiranja i elektroenergetske efikasnosti. Izradu dokumenta čijim usvajanjem se definišu prioriteti razvoja lokalne zajednice u različitim oblastima na period od deset godina podržala je i Misija OSCE.

Prezentaciji su prisustvovali šefica Kancelarije Misije OSCE u Novom Pazaru Mikaela Turman i gradonačelnik Nihat Biševac, koji je naglasio da je Strategija smjernica kojom se kroz različite module djelovanja određuju konkretni koraci sveobuhvatnog razvoja Novog Pazara.

Prema riječima koordinatora za izradu Strategije, Munira Poturka, ovaj važan strateški dokument će obuhvatiti 17 različitih segmenata. Ideja je da se na ovaj način postave temelji za ukupan ekonomski, društveni, urbanistički, kulturni i svaki drugi razvoj grada, kao i smjernice za buduća kapitalna ulaganja u sam grad.

Stručna javnost ocijenila je da je pristup izradi ovog strateškog dokumenta cjelovit i da će kao takav dati dobre smjernice za ukupan razvoj grada i da će se njegovo usvajanje odvijati postupno i transparentno.

A. Ni.

Podeli