Društvo

Održana radionica izrade pirinče

Kulturno-umjetničko društvo mladih Novi Pazar organizovalo je radionicu izrade pirinče, duvačkog instrumenta karakterističnog za muzičku tradiciju Pešterske visoravni. Radionica je dio projekta koji  je KUD mladih Novi Pazar , uz podršku  Ministarstva kulture i informisanja ,  pokrenulo s ciljem čuvanja od zaborava ovog tradicionalnog instrumenta.

Nekada se poljima Pešterske visoravni jedino mogao čuti zvuk pirinče, prisjeća se  šezdesetogodišnji  Mujko Ugljanin koji jedan od rijetkih koji zna da svira na ovom instrumentu.  “Ovaj instrument je od starih vremena, svirali su ga stari, naši djedovi i pradjedovi. Jedino je ovaj instrument tada postojao, nije bilo instrumanta koji sad postoje, samo ova svirala. Svirali su čobani za stokom,  sviralo se na skupovima u to vrijeme. Otac mi je svirao i ja sam naučio od njega. “

Kako ne postoje note, sviranje na pirinči  je pravo umijeće, ističe Asmir koji je tehniku naučio od Ugljanina.  “To je naša tradicija,a  mene je naučio Mujko Ugljanin. Već sedam godina učim, ali još  nisam savladao kako treba.”

Priliku da vide kako izgleda i i uživaju u zvucima pirinče imali su polaznici radionice izrade ovog instrumenta, koju je organizovalo Kulturno umjetničko društvo mladih Novi Pazar. “KUD Mladih Novi Pazar je odlučilo da sačuva ovaj element nematerijalne kulture i mi smo sa jednim projektom konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja.  Ministarstvo je dalo finansijsku podršku za ovaj projekat koji će se realizovati do 15. decembra 2018. godine. Pirinče je zapravo duvački instrument , u narodu kažu svirala, odnosno kod nas sviralja,  koja je izrađena uglavnom od mesinga. Sam naziv pirinča potiče od truske riječi koja u prijevodu znači mesing“, objašnjava Naka Nikšić autorica i menadžerica projekta.

Sljedeća faza projekta je obuka za sviranje na pirinči, tako da će se tradicija sigurno nastaviti.

Podeli