Društvo

Još se ulaže u najstariji srpski hram u Srbiji

 Petrova crkva je najstarija srpska svetinja u Srbiji.Dugo godina bila je prepuštena vremenu i prazna ali na inicijativu protojereja stavrofora Tomislava Milenkovića i upornosti Crkvene opštine Novi Pazar, Republički zavod za zaštitu spomenika prihvatio je predlog da se Petrova crkva restauira i obnovi i stavi u upotrebu vernicima.Sada se u ovoj crkvi redovno održavaju liturgije i svi verski običaji ali,kako ističe otac Tomislav Milenković, ostalo je još nekoliko detalja da se odradi kako bi Petrova crkva zasjala u pravom svetlu.

Ova svetinja nije značajna samo po arhitekturi , govori protojerej stavrofor Tomislav Milenković, već i po istorijskim događajima koji su se tu dešavili. Poznato je, naime , da je Petrova crkva vezana za dinastiju Nemanjića ali treba reći da nema mnogo pisanih tragova o samom istorijatu Petrove crkve čim je tako star hram i čim se zna kakvi su bili burni događaji i burni vekovi  na Balkanu, normalno je da kod nas neki pisani tragovi nisu sačuvani toliko ali ima dovoljno da se zna kad je nastala i da se zna odprilike ko je gradio.Poslednjih godina crkva je u velikoj meri obnovljena ali ima još toga što treba uraditi kako bi zasijala u pravom svetlu.

Planove za skorije vreme,  koje pominje otac Tomislav Milenković pored ostalih,  već stvorenih  za prijem turista, jesu dogradnja prostorija za prijem turista. Postoji jedna stara mala kuća iz 1935.godine ali tu se ne mogu primati turisti. On ističe da će se  do kraja ove godine  završiti izrada projektne dokumentacije za revitalizaciju severne građevine a to će biti građevina u severnom delu porte na temeljima  starim, biće revitalizovana, sagrađena nova trpezarija i kao dodatak jedan aneks gde će biti salon u kome  će moći da se održavaju razne prezentacije,  kancelarija,biblioteka ,i mali lapidarijum za  izlaganje ostalih eksponata koji nisu izloženi u samom hramu.

Za sve to postoji podrška Ministarstva kulture, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture a očekuje se i  podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da bi se unapredila turistička infrastruktura.

Ono što još ostaje jeste da se o Petrovoj crkvi napravi velika monografija koju do sada nije nikada imala.Trebalo bi da se okupi stručna ekipa i napravi tu veliku monografiju i tako kompletira sve što je potrebno da se ima kada turisti i posetioci dođu da pročitaju, vide i saznaju sve o Petrovoj crkvi, najstarijoj srpskoj svetinji u Srbiji.

 

B.B.

Podeli