Društvo

Mini brane-primjer dobre prakse

Nakon izgrađenih mini brana na pritokama Raške i Jošanice, Novi Pazar nije imao problema sa poplavama. Zbog izuzetne efikasnosti i opravdanosti, planira se i nastavak ovog projekta.

Nastavak projekta je u izradi i Gradska uprava Novog Pazara će aplicirati za sredstva kod donatora. Mapirano je nekoliko lokacija za koje se smatra da su važne za izgradnju mini pregrada. Sa Institutom za vodoprivredu “Jaroslav Černi” pripremljena je projektno-tehnička dokumentacija.

“Građani Novog Pazara sada su znatno bezbedniji od poplava, sećamo se kakva je šteta bila ranije, dok mini brane nisu bile izgrađene. Prošle godine, kada su poplave pogodile Srbiju, Novi Pazar se nije suočavao sa starim problemom, zahvaljujući branama koje su sprečile poplavni talas, al ii zahvaljujući pošumljavanju erozivnog zemljišta”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Ovim projektom čija je ukupna vrijednost oko 700 hiljada eura pošumljeno je 200 i travom zasađeno 18,5 hektara zemljišta. Prvi radovi započeti su 2013. godine u okviru EU PROGRES-a, a tokom poslednje faze, kroz program Evropski PROGRES, Evropska unija i Vlada Švajcarske uložile su 250 hiljada eura u posledenjih pet pregrada i to na  Ljudskoj, Kruševačkoj, Cvrnjskoj i Sebečevskoj reci, kao i Jusuf potoku.

Projekat Evropskog progresa koji su finasirale Vlada Švajcarske I Evropska unija dokazao je još jednom da je prevencija uvek jeftinija od sanacije posledica. Svaki uložen dinar u projekat izgradnje mini brana u Novom Pazaru višestruko se isplatio.

A. Ni.

Podeli