Društvo

dr Ganić:Vakcina je sigurna zaštita od sezonskog gripa

 Vakcinacija protiv sezonskog gripa već je počela u Novom Pazaru i Tutinu.Za ovu sezonu novopazarski Zavod za javno zdravlje nabavio je 2800 doza od čega je Tutinu distribuirano 1000 a  Novom Pazaru 1800.Prema podacima epidemiologa dr Safeta Ganića,do sada se u Novom Pazaru vakcinisalo 1000 a u Tutinu samo 500 građana.

Početak jeseni sa sobom je doneo i mnoge viruse koji izazivaju respiratorne infekcije pa su čekaonice u Domu zdravlja pune pacijenata koji traže lekarsku pomoć upravo zbog povišene temperature,kašlja i ostalih simptoma koji ukazuju na ovaj vid infekcija.Jedna od virusnih bolesti o kojoj se u ovom periodu najviše govori je grip.Sa obzirom da je u pitanju virus,grip je kao bolest lako prenosiv i često dostigne razmere epidemije.

Iz novopazarskog ZZJZ  apeluju na sve građane da se obavezno vakcinišu i zaštite od gripa a sada je,kako naglašava epidemiolog dr Safet Ganić,pravo vreme za to. Dr Ganić kaže da je  zainteresovanost građana da se vakcinišu u principu  skoro ista kao prethodnih 4 do 5 godina.

On objašnjava da mi spadamo u endemsko područje gde se grip javlja u periodu od februara do aprila i da je sada upravo optimalno vreme da se svi vakcinišemo,odnosno pre sezone pojave gripa.

Svi koji žele da se na vreme zaštite od virusa gripa mogu se vakcinisati svakog radnog dana u toku prve smene u prostorijama novopazarske hitne službe a stanovnici Tutina u prostorijama epidemiološke službe.

 

B.B.

 

Podeli