DruštvoVesti

Samoopredjeljenje: Kamenovanje autobusa-izliv mržnje prema Bošnjacima

Komentarišući jučerašnje  kamenovanje autobusa novopazarskog prevoznika ”Benko tours” na ulazu u Kraljevo, lista „Samoopredjeljenje“  “Samoopredjeljenje” najoštrije osuđuje ovaj, kako navode, izliv šovinističke mržnje prema Bošnjacima Sandžaka.

”Ovakvi napadi su posljedica diskriminatorskog odnosa države prema Bošnjacima, nekažnjavanja zločina počinjenih nad Bošnjacima u prošlosti i pokazuju da država Srbija smatra Bošnjake građanima drugog reda” samtraju u „Samoopredjeljenju“

Ovaj događaj, tvrde, samo potvrđuje ranije iznešene tvrdnje te liste o odnosu države Srbije prema Bošnjacima da su „strano tijelo“ koje treba biti odstranjeno i uklonjeno, a ovim činom se, navode, dovodi u pitanje i opstanak Bošnjaka u Srbiji.

”Napadom se šalje poruka Bošnjacima u ovoj državi da su nepoželjni, a što aktuelni srpski režim otvoreno podržava i ohrabruje velikosrpske ekstremiste da preduzimaju akte nasilja prema Bošnjacima. Također, aktuelni srpski režim otvoreno pokazuje namjeru da Bošnjacima otme Bošnjačko nacionalno vijeće kao jedinu instituciju koja se brine o Bošnjacima i štiti njihova prava” navodi se u saopštenju liste „Samoopredjeljenje“ .

Podeli