Društvo

Profesori iz Amerike posjetili Opštu bolnicu Novi Pazar – najavili konkretnu saradnju

Tim eminentih profesora iz Amerike posjetio je danas Opštu bolnicu u Novom Pazaru kako bi se upoznali sa stanjem u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te sagledali mogućnosti dalje saradnje. Direktor Opšte bolnice dr. Meho Mahmutović istaknuo je da je riječ o iskusnim profesorima i akademicima , autorima stručne literature iz koje uče ljekari širom svijeta.

Svjetska imena iz hematoonkologije, hirurgije, ortopedije i traumatologije te pedijatrijske i internističke kardiologije posjetila su danas Opštu bolnicu bolnicu kako bi se upoznali sa novopazarskim kolegama i ponudili svoja znanja.

“Ja sam doveo jedan tim američkih doktora da se upoznamo i postanemo prijatelji sa ljekarima iz Novog Pazara. Nadajući se da, ukoliko dijelimo istu viziju, možemo opet da dođemo i da radimo i učimo zajedno i razvijamo se profesionalno kao kolege doktori u medicini. Shvatio sam  da doktori mogu da održe predavanja, ali se ne nauči mnogo slušajući predavanja. Najviše medicina napreduje kada imaš prijatelje doktore, pa zajedno rješavate neki problem i unapređujete se zajedno.  I ukoliko možemo da razvijemo to ovdje sa vašim ljekarima, to će biti veliki blagoslov za nas a vjerujem i ljekare iz Novog Pazara.” kazao je vođa tima i dr. Endrju Sanders, specijalista interne medicine iz Džordžije.

Direktor Opšte bolnice Novi pazar Meho Mahmutović, naglasio je da je riječ o svjetskim imenima iz medicine. “Ispričali smo šta se ovdje kod nas sve radi. Oni imaju iskustva. U cijelom svijetu su bili i radili . Puni su i životnog i medicinskog iskustva.  Mnogi od njih su autori velikih knjiga od kojih uče svi ljekari iz svijeta i veliko je zadovoljstvo biti danas ovdje sa njima. Njima je prije svega želja da pomognu a nama da nešto naučimo.” rekao je dr. Mahmutović.

Dr Sanders je izrazio oduševljenje onim što je vidio u Opštoj bolnici, a posebno je istaknuo entuzijazam koji vlada među ljekarima. “Upoznao sam mnogo direktora bolnica i ljekara na Balkanu , ali ovaj tim ovdje mi se najviše dopada. Vizija vaše bolnice, njihova posvećenost, njihovo srce i mi smo oduševljeni da smo ovdje. Lijepo je kad kao ljekar imaš svu opremu koja ti treba, ali ono što mi vidimo ovdje je ljekare koji su posvećeni svojim pacijentima i viziji.  To je najveći utisak koji sam ja stekao ovdje i velika je privilegija biti u NP. ”

Stručnjaci iz Amerike večeras će domaćim ljekarima održati i stručna predavanja.

E. Mašović

Podeli