Politika

Džudžo: Autonomija strateški cilj, veće nadlježnosti u budućem sazivu Vijeće

Kandidat sa liste “Samoopredjeljenje” za vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo izjavio je na konferenciji za novinare da je strateški cilj te liste autonomija Sandžaka.

Džudžo je na konferenciji za novinare naveo da postoji najmanje sedam kulturoloških i historijskih razloga na kojima se temelji zahtjev za autonomiju Sandžaka, počevši od 1373. godine kada je kralj Tvrtko I pripojio tu teritoriju Bosni do 1991. godine kada su se građani Sandžaka na referendumu izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka, sa pravom priključenja jednoj od suverenih država.

“Autonomija Sandžaka je prirodno pravo građana na slobodu, na samoopredeljenje jedne istorijske i tradicionalne pokrajine, kakva je Sandžak. To je amanet naših predaka ali i osnovni politički mehanizam za zaštitu identiteta i pravo na politički, socijalni i ekonomski razvoj generacija koje će se tek roditi”, rekao je Džudžo.

On je naglasio da pored četiri tradicionalne oblasti koje su u nadlježnosti Vijeća, to tijelo ima pravo da zauzima stavove, pokreće inicijative, da preduzima sve mjere u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno vezana za položaj, identitet i pravo naroda koje predstavljaju.

Džudžo je dodao da je zalaganje za autonomiju Sandžaka omogućeno članom 10 tačka 14. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća biće održani 4. novembra. Iz liste “Samoopredjeljenje” još jednom su pozvali građane da do 19. oktobra provjere da li su upisani u poseban birački spisak, kako bi na izborima ostvarili svoje glasačko pravo.

Foto/tekst: A. Ni.

Podeli