Politika

Izbori u BiH: Do 14 sati evidentirano 240 kritičnih situacija

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018. u BiH, objavila je da je do 14 sati evidentirano 240 kritičnih situacija, javlja Anadolija.

Kako su naveli, riješeno je 88, a u uložene su 22 primjedbe.

Koalicija ima oko 4.000 posmatrača na 70 posto biračkih mjesta i 62 mobilna tima te posmatrače u 143 lokalne izborne komisije koji zajedno prate tok izbornog dana.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, posjetio je danas biračko mjesto u Gimnaziji Obala u Sarajevu.

Istakao je da je ovo veoma važan dan za Bosnu i Hercegovinu, te da se u ime EU nada da će odziv građana biti što veći.

„Nadamo se da neće biti prevelik broj neregularnosti i manipulacija. Nadamo se da će se poštovati izborni rezultati i da će u relativno kratkom vremenskom roku biti formirane vlade i zakonodavna tijela“, kazao je Wigemark, uz opasku da će EU nastaviti pratiti izborni proces.

Centralna izborna komisija (CIK) je saopćila da su sva biračka mjesta u BiH otvorena, a izaznost na nivou BiH je do 11 sati iznosila 11,41 posto.

To je, kako je saopćeno, nešto manje nego 2014. u to vrijeme.

“Izbori teku regularno. Bilo je nekih kašnjenja, ponovnog brojanja materijala na nekim biračkim mjestima, na nekim biračkim mjestima je nestalo struje, negdje je neko od članova biračkih odbora izostao, a trebao se pojaviti… Najduže kašnjenje je bilo sat i 10 minuta”, kazao je predsjednik CIK-a, Branko Petrić.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Podeli