Društvo

Tradicionalna hošgeldija hadžijama u organizaciji BNV-a

I ove godine Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je svečani prijem za sve koji su ove godine obavili hadždž. Uz bogat kulturno- vjerski program učesnici programa su podijelili svoja iskustva sa ovog važnog životnog putovanja. Ceremoniju su uljepšali članovi hora Isa-beg.

Gostoprimstvo hadžijama ukazali su brojni prisutni u Vijeću, vijećnici, predstavnici Islamske zajednice Srbije, džematlije, ljudi iz javnog i kulturnog života. Uz želju da hadžijama Allah ukabuli ibadete prisutnima se obratio reis ul ulema IZ Srbije, Sead ef. Nasufović koji je rekao da musliman mora da bude stalno u pokretu, i da to simbolizuje hadž.

„Allah je sviju vas počastio da ove godine budete u tavafu i u tom trenutku ste bili svjedoci i učesnici najljepšeg mira i harmonije koju je Gospodar dao da na zemlji postoji i zato sada imamo javnu obavezu da utičemo oko sebe pozitivno i s ljubavlju. Jer gdje je ljubav, tu je i mir“, istakao je Reis ef. Nasufović.

Skupu se obratio i Muhamed ef. Demirović koji je rekao da se sa ovim svečanim skupom svi podsjetili na najljepše trenutke tokom hadža istakavši da se hadžom dobija najveća počast na ovom svijetu, a to je status Allahovog gosta.

Demirović  je zahvalio što postoji tradicija da se na ovaj način širi pozitivna energija i razmijene utisci sa hadža.

Na kraju svečanosti  uz razmenu hedija prisutni su podijelili svoja iskustva sa svog zivotnog putovanja, ali i kako kažu, neponovljivog osjećaja boravka u Meki.

Predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin se zahvalio hadžijama i hadžinicama što su došli da budu dio ovog skupa.

Podeli