Vesti

Sednica Skupštine o ukidanju Zakona o smanjenju penzija

U Skupštini Srbije počelo je 10. vanredno zasedanje, a na dnevnom redu je više zakonskih predloga, među kojima su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i izmene i dopune odluke o finansijskom planu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Zakonom o iznenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, biće ukinut Zakon o smanjenju penzija i to najkasnije do 30. septembra 2018.

Penzioneri će oktobarsku penziju, koju će podizati u novembru mesecu dobiti bez umanjenja. Podsetimo, penzije su smanjenje 2014. godine.

Zakon o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju još jedna je tačka dnevnog reda. Predviđeno je da se osporeni doktorati stečeni na fakultetima koji u momentu izdavanja diploma nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih i doktorskih studija – budu priznati. Time se priznaje 103 diplome sa 22 fakulteta, koje je Komisija za akreditaciju osporila.

Iz resornog ministarstva poručili su da je u pitanju bio formalno-pravni problem odnosno administrativni problem i da, kako tvrde, mnogi državni fakulteti u tom trenutku (odnosno od 2005. godine kada su nastale diplome prema proceni Komisije za akreditacije) nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih i doktorskih studija. Nacionalni savet za visoko obrazovanje jednoglasno je prihvatio izmene i dopune ovog zakona.

U Skupštini Srbije su i članovi Vlade, koji svako iz svog resora brane predložene zakone pred poslanicima.

Izvor: N1

Podeli