Društvo

Mediji o rušenju Arap džamije

Dnevni list Kurir izvestio je o rušenju Arap džamije pod naslovom – Bura u Novom Pazaru: Bagerima porušena Arap džamija iz XVI veka pod izgovorom rekonstrukcije.

Na ovu temu pisao je i “Novi magazin” i podsetio da je Islamska zajednica u Srbiji u aprilu uklonila krov sa namerom da rekonstruiše džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju za šta, kako u lokalnoj samoupravi tvrde, nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.

“Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine doneo Rešenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji”  – piše “Novi magazin”.

Portal B92 takođe posvećuje pažnju događaju koji je juče mnoge zaprepastio. “Komisija za kulturno-istorijske spomenika Novog Pazara optužuje Islamsku zajednicu u Srbiji da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana” – piše portal B92.

Dnevni list “Politika” podseća da je objekat koji se u dokumentima prvi put pominje 1528. godine, bio bez krova bio nekoliko meseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.

“Večernje novosti” pišu pod naslovom: Skandal u Novom Pazaru: Islamska zajednica porušila jednu od najstarijih džamija.

TV N1izvestila je o rušenju džamije i podsetila da je grom nedavno oštetio minaret.

TV Sandžak, pod kontrolom Islamske zajednice u Srbiji i Muamera Zukorlića izvestila je o jučerašnjem događaju, opravdavajući rušenje i nazivajući sravnjenje džamije sa zemljom rekonstrukcijom. TV Sandžak i drugi mediji bliski Islamskoj zajednici u Srbiji, optužili su gotovo sve kolege koji su izvestili o rušenju džamije, jer gotovo da nema glasila koje to nije uradilo, što se nalogodavcima rušenja nije svidelo. Na meti je bila i naša televizija, koja je mesecima ukazivala da se radi bez dozvola i nestručno na obnovi bogomolje i važnog kulturno -istorijskog spomenika. Novinarka u anketi ne pita građane da li su protiv rušenja Arap džamije, već ih pitanjem direktno navodi da kažu ono što je Islamskoj zajednici u Srbiji milo.

Na pitanje da li podržavate renoviranje Arap džamije, svako bi odgovorio pozitivno, jer je oko toga postignut koncenzus, ali ne i oko rušenja do temelja.

“Glas Pazara” objavio je fotografiju sefa i piše da je on pronađen i da je razlog rušenja Arap džamije. “Sadržaj koji je bio u njemu nije poznat, ali razlog rušenja džamije jeste”, piše portal.

Podeli