Društvo

Veće učešće žena u političkom životu

Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji organizovao je još jednu tribinu posvijećenu ženskom aktivizmu i promociji većeg učešća žena u politici. Ovog puta učesnice tribine su bile predstavnice političkih partija.

“Vrijednosti rodne ravnopravnosti proklamovane su na nivou čitavog društva kao princip kojim se treba rukovoditi, zato treba poći od političkih partija koje su najvažniji akteri u društenom životu”, rečeno je na tribini i istaknuto da je važno da žene budu angažovane u partijama.

“Ako ih u politici više ima onda je veća verovatnoća da ta komponenta, komponenta potreba žena bude više integrisana u praktične politike “, kaže ispred Ženske platforme za razvoj, Marija Srdić.

Na trinibni je istknut optimizam kada je u pitanju napredovanje ženskog aktivizma, razvoj vrijednosti  rodne ravnopravnosti u društvu i povećanje broja žena na javnim funkcijama što se, kako je rečeno, može očekivati u budućnosti.

” Istraživanja pokazuju da žene prihvataju veću odgovornost na poslu, da su manje korumpirane, više posvijećene poslu i imaju više senzitivnosti. Sve su to razlozi zbog kojih bi žene trebale da se uključe u što većem broju i da to ne bude samo mrtvo slovo na papiru”, kaže ispred gradskog odbora SDP Novi Pazar, Emira Kolašinac.

Podeli