Društvo

Završen prvi deo obuke odbornika za elektronsku Skupštinu

Odbornici Skupštine grada završili su prvi deo obuke za elektronsku Skupštinu, projekat ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kojim će biti povećana transparentnost i olakšan njihov rad, a biće smanjeni i troškovi koji nastaju štampanjem materijala za sednice. Implementaciju projekta, čija je vrednost 4,7 miliona dinara, finansira Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije.

Odbornici svih odborničkih grupe koje čine saziv lokalnog parlamenta prošli su dvodnevnu obuku za elektronsku Skupštinu koja će im olakšati i unaprediti rad Skupštine. Nakon obuke odbornici su zadovljno konstatovali da jedva čekaju prvu sednicu Skupštine kako bi implementirali sve što su naučili.

Kako kaže član Gradskog veća i menadžer projekta Esad Fazlić ova obuka će doprineti najviše povećanju transparentnosti rada Skupštine, ali će biti i smanjeni troškovi za oko 2 miliona dinara.

“Odbornicima će uveliko biti olakšan rad jer neće više morati da nose ogromne količine papira odnosno materijala sa sobom na sednice, već će sada pomoću lap top računara koji ujedno mogu i kao tableti da se koriste, mnogo lakše moći i da se pripreme za sednice i da prate sednice. Za građane će takodje ovo biti odlično jer će preko posebnog portala eskupstina moći da prate rad parlamenta. Smanjiće se utrošak u štampanju materijala a samim tim se i vodi računa o zaštiti životne sredine” – rekao je Fazlić.

Prva sednica Skupštine na kojoj će se raditi po novom sistemu očekuje se sredinom sepotembra.

K.R.

Podeli