Društvo

Dolazi nam Kurban bajram

Hadžijski ili Kurban-bajram, jedan od najvećih verskih muslimanskih blagdana, širom sveta u porodičnom okruženju dočekuje se sutra 21. avgusta nakon Bajram namaza. U islamskoj tradiciji, ovaj  blagdan, zauzima posebno mesto, jer donosi radost, a onima koji su u potrebi, kurbansko meso deli se od ranih jutarnjih sati. I ovog Kurban bajrama smo uz vas. Radio televizija Novi Pazar i televizija Hayat pripremaju bogat program, a uživo ćemo prenositi i bajramsku atmosferu sa ulica Novog Pazara.

Kurban-bajram se obilježava desetog dana mjeseca zul-hidža, 12. mjeseca muslimanskog lunarnog kalendara. Zbog razlika u gregorijanskom i muslimanskom kalendaru, dan blagdana  se svake godine pomjera unazad za 11 dana.  Muslimani Kurban- Bajram dočekuju u svojim domovima, od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti, u ovom slučaju klanje kurbana. Zatim zijarete mezarja gdje se sećaju svojih najbližih i razmišljaju o prolaznosti života.

Meso od ove vrste kurbana se dijeli na tri dijela: jedna trećina porodici, druga trećina prijateljima i ostatak ugroženim i onima kojima je pomoć potrebna.  Za kurban mogu posluziti ne samo ovnovi, nego i bivoli, bikovi ili krave, ovce i koze. Uzrast životinja koje se kolju je strogo propisan:  ovnu ne smije biti više od godinu dana, kravi-dvije godine, kamili-pet godina

Kurbane dijele najviše  djeca i običaj je da oni kojima se udijeli kurban daruju  djecu i  daju im bajramluk u novcu. Valja posebno naglasiti da  se pod pojmom “komšija”, kojima se, pored ostalih, dijeli i daje kurban, podrazumijevaju i komšije drugih vjeroispovjesti, jer je tako i Alejhisselam radio i postupao kada se radilo o podjeli kurbanskog mesa komšijama.

Osim što se donira meso pohvalne su sve vrste poklona, i razmena lepih i toplih reči, uz oprašanje, mirenje i dove.

Jedna od karakteristika Kurban-bajrama su i  hadžije. Milioni muslimana svake godine u Mekki i Medini se okupe na tlu kojim je koračao Muhammed a. s.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi gresi.

Neizostavna tradicija muslimana u Sandžaku je da muškarci idu u obilazak prijatelja, rodbine, komšija, a da žene dočekuju goste.

Kvalitetan i bogat program za vas pripremamo i ovog bajrama. Prenosićemo bajramsku atmosferu uživo  sa ulica Novog Pazara, ali iz Bosne i Hercegovine. RTV Novi Pazar i televizija Hayat  pripremili su bogat celodnevni bajramski program, koji možete pratiti na našem programu od ranih jutranjih sati.

 

Podeli