DruštvoVesti

Hadžije se u Meki pripremaju za glavne obrede hadža

Hadžije koje petu islamsku dužnost, hadž, obavljaju u organizaciji Rijaseta islamske zajednice Srbije (IZS), nalaze se u Meki. Vrše se poslednje duhovne i fizičke pripreme za obavljanje glavnih hadžskih obreda, odlazak na Minu i Muzdelifu, te Dan Arefata koji je u ponedjeljak.

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije put Meke i Medine pre sedam dana krenulo je 415 hadžija. Od toga 180 iz Mešihata Sandžaka i Mešihata beogradskog. Oni su u Meki smješteni u hotelu “Meezab al Rawdah”, koji se nalazi u neposrednoj blizini Harema Kjabe. Sedmog dana boravka hadžije su dobrog zdravstvenog stanja, raspoloženja, te redovno na namaze odlaze u Harem Kjabe.

Glavni vodič Rijaseta IZS, Ahmedin Dervišević rekao je za Radio televiziju Novi Pazar da su hadžije i hadžinice spremne za dolazeće glavne hadžske obrede.

“Sve hadžije su dobrog zdravlja, malo je prehlada zbog klime te klima uređaja koji znatno rashlađuju svaku prostoriju u Meki. Predstoji nam odlazak na Minu, te Dan Arefata, hadžije su odgovorne i čuvaju se za te glavne obrede. U nedjelju odlazimo na Minu, u ponedjeljak je Dan Arefata, kasnije odlazimo na Muzdelifu. Hadžije posebno uče dove za ummet, za narod u Sandžaku te našu braću u Turskoj, koji se suočavaju sa ekonomskim ratom koji se protiv njih vodi. Selamimo sve ljude u Sandžaku”, rekao je Dervišević.

Hadžije i hadžinice iz Sandžaka svakodnevno namaze obavljaju u Haremu Kjabe, a svakoga dana u hotelu se organizuju druženja, predavanja i pripreme za dolazeći Dan Arefata.

Hadžije u Meki ostaju do prvog septembra. Očekuje ih put do Medine gdje će boraviti oko nedjelju dana, u hotelu u blizini Poslanikove a.s. džamije.

Foto/tekst: A. Ni.

 

 

Podeli