DruštvoVesti

Erdogan: Spremaju se još veće operacije protiv naše zemlje, očuvat ćemo dostojanstvo turske lire

¨Mi ćemo biti ti koji će bojkotovati američke elektronske proizvode¨, rekao je predsjednik.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas bojkot američkih elektroničkih proizvoda.

Erdogan je održao govor na Simpozijumu 16. godišnjice vladavine Stranke pravde i razvoja (AK Parti) koji je održan pod pokroviteljstvom Udruženja za politička, ekonomska i socijalna istraživanja (SETA) u Trgovinskoj komori Ankare.

Analizirajući odluku SAD-a o sankcijama, Erdogan je kazao ¨da je ovo otvoren ekonomski napad na Tursku¨ te da je Turska preduzela sve mjere predostrožnosti.

Istakavši da je turska ekonomija u stalnom usponu, Erdogan je kazao:

¨Prolazimo kroz rekordan period u zapošljavanju, u turizmu. Turizam je oborio sve rekorde. Mi smo sigurna i stabilna zemlja. Posjedujemo jedan od najsnažnijih bankarskih sistema u ovom trenutku.¨

Rekavši da su SAD otvorile ekonomski rat mnogim zemljama, Erdogan je dodao:

¨Spremaju se još veće operacije protiv naše zemlje.¨

Istakavši da se oni, koji ne mogu prihvatiti razvijenu i snažnu Tursku, ne ustručavaju da ekonomiju koriste kao oružje, Erdogan je kazao da će vlada, zajedno sa narodom, biti snažna i naspram dolara, kursa, inflacije isto kao što je to učinila naspram pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Ponovivši apel da svi devize razmjene u turske lire, predsjednik Erdogan je kazao da će najbolji odgovor stranim silama biti očuvanje dostojanstva turske lire.

¨Mi ćemo biti ti koji će bojkotovati američke elektronske proizvode¨, rekao je predsjednik i dodao:

¨Ove sedmice ćemo održati veliki broj susreta na međunarodnoj areni. Očuvat ćemo naše kontakte. Hvala svima onima koji su nas pozvali. Sačuvat ćemo našu solidarnost i zajedništvo.¨
Izvor:TRT

Podeli