Kultura

Izložba fotografija Alije Izetbegovića

Povodom 93 godine od rođenja utemeljivača Stranke demokratske akcije u bivšoj Jugoslaviji i prvog demokratskog izabranog predsednika BiH, Alije Izetbegovica, Stranka demokratske akcije Sandžaka organizovala je izložbu fotografija pod nazivom “Alija Izetbegović – mislilac I državnik”. Izložbu je otvorio predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, osnivač SDA Sanžaka i najbliži saradnik Alije izetbegovica, Sulejman Ugljanin.

Alija Izetbegović je prvi predsednik međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, predsednik bosanskohercegovačke države i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene istorije. Izetbegović je tvorac moderne Bosne i Hercegovine. Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savetnik radio je u više sarajevskih preduzeća.  Alija Izetbegović preselio je 19.10.2003. i sahranjen je na šehidskom mezarju kovači u Sarajevu.

“Okupili smo se ovde da ukažemo poštovanje jednom od najznačajnijih ljudi 20.veka”, rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, Sulejman Ugljanin na otvaranju izložbe.

Ostaće zapamćena izjava tvorca Dejtonskog sporazuma, Ričarda Holbruka: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

N. H.

Podeli