Politika

U Novom Pazaru obeležena dvogodišnjica neuspelog puča u Turskoj

U Domu omladine u Novom Pazaru održana je komemoracija povodom obeležavanja dve godine od pokušaja neuspelog puča u Turskoj. Ovu komemoraciju organizovali su Ambasada Turske u Srbiji, Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA , Kulturni centar Novi Pazar i Asocijacija maturanata Turske.

“Pre dve godine narod Turske je pokazao da veruje u demokratiju i patriotizam, i nije dopustio da puč uspe” – jedinstvena je poruka sa komemoracije održane u Domu omladine. Velikom broju prisutnih obratio se predsednik Asocijacije maturanata Turske Nazim Ličina koji je rekao da su te noći “mnogi otpisali Tursku” ali su, kako je rekao, zaboravili da “taj narod može nemoguće kad pokušaš da ga zgaziš”.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić rekao je da je pre dve godine teroristička organizacija FETO pokušala državni udar ali da je narod Turske uspeo da se odbrani i na taj način odbrani demokratiju.

“Verujem da je narod Sandžaka i tada bio uz narod Turske, ali da je i dalje što je pokazao podrškom predsedniku Erdoanu nakon nedavnih izbora. Zamolio bih vas i pozvao na oprez kada je ova teroristička organizacija FETO u pitanju da povedete računa” – rekao je Bilgić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je 15.jul pre dve godini istorijski datum za sve u Turskoj.

“I ne samo da je ovaj datum značajan za Tursku već i za ceo svet. Građani Sandžaka nisu spavali cele noći očekujući šta će se desiti. Narod Turske je odbranio demokratiju i legitimno iazabrane predstavnike” – poručio je Biševac.

Prvi čovek Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin osvrnuo se takodje na pre dve godine i noć kada je pokušan vojni udar.

“Od 15.jula do 6.avgusta narod Sandžaka nije spavao jer je bio uz turski narod. BNV je osudilo pokušaj vojnog udara odmetnutog dela turske vojske i izrazila žaljenje zbog pokušaja da se obori legalno izabrana vlast u Turskoj. Vijeće je izrazilo saosećanje sa porodicama nevino stradalih građana Turske koji su te noći braneći svoju slobodu i braneći svoje pravo na izbore izgubili živote” – rekao je izmedju ostalog Ugljanin.

Nakon obraćanja visokih zvaničnika dodeljene su nagrade za najbolje učesnika dva turnira, u malom fudbalu u Ribarićima i u šahu u Kulturnom centru Novi Pazar koj isu organizovani istim povodom.

K. Radović

 

Podeli