Društvo

Zajedno protiv droge

Zavod za javno zdravlje deljenjem propagandnog materijala obeležio je 26.jun Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Ove godine, kao i predhodne dve, slogan je ”Prvo salušaj”. Prema podacima Psihijatriske službe, od bolesti zavisnosti u Novom Pazaru se leči oko 300 osoba.

Dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama obeležava se u celom svetu s ciljem mobilisanja pojedinaca i zajednice na podizanje svesti o ovom velikom društvenom problemu.

Kako navodi doktorka Maide Iković, glavni ciljevi ove prevencije su: sprečavanje konzumiranja psihoaktivnih supstanci, zatim odlaganje konzumiranja psihoaktivnih supstanci i sprečavanje onih koji eksperimentišu i dođu u dodir sa raznim drogama da postanu pravi zavisnici.

‘’Što se tiče startstike, iz Psihijatrijske službe smo dobili podatak da je u našem gradu evidentirano oko 300 osoba koje se leče, međutim taj broj zavisnika realno je mnogo veći’’, kaže doktorka Iković.

Roditelji imaju najveći uticaj na razvoj svoga deteta, pa otuda i odgovornost na vreme uoče eventualne problem. Što je jača veza i veća bliskost dece sa roditeljima – to je manje rizičnog ponašanja. Taj dobar odnos sa decom počinje prvim korakom u kojem treba saslušati dete. Čak i kratko vreme svakodnevno provedeno sa detetom, ali sa punom pažnjom roditelja na njega, može mnogo pomoći u njegovom razvoju i sprečavanju rizičnog ponašanja.

Pored roditelja, odgovornost dele nastavnici u školama, zdravstveni radnici i šira društvena zajednica, jer zloupotrebe psihoaktivnih supstanci pogađaju sve društvene slojeve u svim zemljama sveta.

S.Lj.

 

Podeli