DruštvoKultura

Kolektivni iftar Bereket konvoja sutra u Novom Pazaru

I ove godine Bereket konvoj pod sloganom “Bratstvo ne poznaje granice” obilazi balkanske gradove i organizuje zajedničke iftare, šireći ideju sloge i zajedništva. Jedan od gradova je i Novi Pazar u kom će sutra, pod pokroviteljstvom bratske opštine Bajarampaša, zajednički iftariti 2000 građana.

Kolektivni iftari su do sada organizovani u Grčkoj, zatim u gradovima Albanije, Kosova, Srbije, ali i u Sandžačkim opštinama. Zajdeničkim iftarima istanbulska opština Bajarampaša i ovog puta spaja balkanske gradove i širi ideju bratstva. Programom kolektivnih iftara Bereket konvoja obuhvaćeno je 19 gradova.  U Novom Pazaru zajedničika sofra sutra će biti postavljena na gradskom šetalištu.

Iako je Grad Novi Pazar već uspostavio bratske veze sa ovom istanbulskom opštinom, ideja je “da se uspostavljaju novi mostovi i bratska veza među narodima”, kaže Naser Hot, porijeklom Sandžaklija, a potpredsjednik opštine Bajrampaša.

“ Mi moramo na sve načine da gradimo nove i nove mostove između turskog i ovog ovdje naroda. Zahvaljujem se predstavnicim grada Novog Pazara što su nam pomogli da sve ovo realizujemo ”, kaže Naser Hot.

Kao i protekle godine podršku ovoj manifestaciji dao je grad Novi Pazar.

” Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo sutra moći svi zajedno da iftarimo. Zajedno grad Novi Pazar i opština Bajrampaša će pokušati da rade na još značajnijim projektima u narednom periodu. Zahvaljujemo se građanima Bajrampaše pogotovu Bošnjacima, koje posebno selamimo.  U Derneku će biti takođe kolektivni iftar tako da ćemo opet biti povezani sa našom braćom:” kaže pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara,  Faruk Suljević.

Manifestaciju će pratiti bogat kulturni vjerski program na bini postavljenoj kod Sebilja. Berekt Konvoj će u petak obići Beograd i organizovati iftar za sve prisutne na Kalemegdanu gdje će, nakon 150 godina, ponovo sa razglasa, ezan oznčiti početak iftara.

Podeli