Sertifikati za deficitarnu profesiju

 

Po pravilniku koji je na usvajanju u Ministarstvu saobraćaja, svi profesionalni vozači u Srbiji dobiće do kraja iduće godine besplatnu licencu za obavljanje ovog posla. Sa licencom i radnom dozvolom, svi vozači profesionalci moći će da se zaposle u EU bez dodatnih obuka koje sada koštaju od 1.000 do 1.500 evra.

Ovaj sertifikat poznat je još i  pod imenom “SI-PI-SI” i njega će po pravilniku koji je na usvajanju u Ministarstvu saobraćaja vozači dobijati na pet godina poitpuno besplatno bez obzira da li trenutno obavljaju takav posao. Mnogi su dozvolu stekli u vojsci ali je ne koriste u svim kategorijama pa će i oni moći da postanu profesionalci po standardima Evropske unije.Jedini trošak je zahtev i simbolična taksa. Oni koji nemaju potrebnu kategoriju a žele je, moći će u roku od godinu dana, koliko iznosi prelazni period po usvajanju pravilnika, da polože željenu kategoriju naknadno u auto-školi i upišu je kao “si-pi-si” kvalifikaciju.

U auto-školama smatraju da se ipak radi o rešenju koje treba da reši trenutni nedostatak vozača na tržištu rada. Stručnjaci se takođe slažu da savremeni vozač u EU mora da ima razne veštine i znanja. Mora dobro da poznaje propise o prevozu, da zna bar jedan svetski jezik, da komunicira preko interneta i prati tehnologiju vozila koje vozi.

 

Podeli