DruštvoPolitika

Izetbegović: Bog vam je poslao Erdogana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan završio je posjetu BiH, tokom koje je razgovarao sa predsjedavajućim Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i održao skup Unije Kongresa evropskih turskih demokrata u sarajevskoj dvorani “Zetra”. On je tokom skupa ukazao na istinsko prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Turske i istakao da je Bosna prava demokratska država.

Burno pozdravljen od više hiljada Turaka iz dijaspore, ali isvih okupljenih u sarajevskoj Zetri i uz višeminutno skandiranje, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, je na Uniji Kongresa evropskih turskih demokrata pozvao sunarodnike na jedinstvo, na otpor “sramnim kampanjama” koje se u nekim evropskim zemljama vode protiv Turske, i poručio da je BiH, domaćin ovog skupa, na djelu pokazala da je prava demokratska država.

Turski predsjednik je, tokom obraćanja, ukazao na istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH koje se, kako je rekao, pokazalo i ovog puta. On je govorio i o tome da mu je prvi predsjednik, BiH Alija Izetbegović, ostavio BiH u amanet.

” Evropske države koje smatraju da su kolijevka demokratije danas u ovo vrijeme su pale na ispitu. Mi smo danas u Sarajevu i tu je BIH pokazala da je ona, ne samo na riječima već i na djelu, prava demokratska država. Istinsko prijatljstvo, istinsko bratstvo, iskreno saputništvo danas se pokazalo” rekao je Erdogan.

U uvodnom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BIH, Bakir Izetbegović, rekao da je Turci “imaju čovjeka kojeg je Bog poslao i da mu je ime Erdogan”.

”Danas ne možete objasniti kako Turska uspijeva da nosi ovakvo breme i težinu. Toliko neprijatelja unutar sebe i na svojim granicama, sa milionima izbjeglica koje opskrbljuje kao svoje domaće stanovništvo, Turska ne samo da se nosi sa tim već i napreduje. Zato što vi sada imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao”, rekao je Izetbegović.

Podršku turskom predsjedniku dali su predstavnici grada Novog Pazara, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zatim Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije, partija koje su organizovale da građani iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, dođu u Sarajevo sa više od 10 punih autobusa.

” Bilo je čast učestvovati. Ovo je jedan historijski trenutak. Trebalo je samo prisustvovati i vidjeti ovu energiju i ovo jedinstvo. Zahvalio bih se svima, a posbeno mojim sugrađanima, koji su sa obilježjima podržali ovaj skup”, rekao je predsjednik SDP, Nihad Hasanović.

Veliki broj mladih iz Novog Pazara, ali i Sjenice i Tutina došao je da podrži skup i predsjednika Republike Turske. Kao simbol jedinstva, zajedničke historije koja povezuje Sandžak, Bosnu i Tursku, oni su nosili fesove i time izrazili ljubav prema turskom narodu.

” Došli smo da ispoštujemo čovjeka koji je ponos svim muslimanima, koji je puno toga uradio za muslimanski svijet, koji je mnogo toga uradi i za grad Novi Pazar, kao i za samo državu. Tako da smo punog srca došli i ne osjećamo umor “, rekao je predsednik foruma mladih SDP Sandžaka, Vahidn Melajac.

Prije odlaska iz Sarajeva Turski predsednik je prethodno položio cvijeće na grob nekadašnjeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Alije Izetbegovića. Erdogana i njegovu delegaciju na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu ispratili su domacini predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Sebija Izetbegović, ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc.

U delegaciji turskog predsednika tokom radne posete Sarajevu, osim njegove supruge Emine, nalazili su se i zamenik turskog premijera Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

Podeli