DruštvoPolitikaVesti

Omerović: Antifašisti moraju da imaju mesto koje zaslužuju

Povodom 9. maja, predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova,Meho Omerović uputio je čestitku građanima.

“Čestitam gradjanima Srbije ovaj veliki dan.Dan kada je pobeđeno najveće zlo 20.veka i kada svi moramo da se setimo sa ponosom doprinosa koji smo dali u toj borbi.
Na žalost i danas smo svedoci da u Srbiji postoje oni koji bi da ponište istorijski doprinos jedinog istinskog antifašistickog pokreta-partizanskog i da izjednače žrtve sa zločincima.
Samo zato što su bili antikomunisti pokušavaju se osvedočeni ratni zločinci i saradnici okupatora pretvoriti u antifašiste! Kao na pokretnoj traci rehabilituju se notorni fašisti i kvislinzi.

Drugi svetski rat je završen i njegov rezultat je poznat. Ne može niko više to promeniti. Svi znaju ko se od početka do kraja rata borio protiv fašista a ko je sa njima sarađivao.
Dan pobede nad fašizmom je prilika da se Srbija seti svoje slavne antifašisticke prošlosti ali i da osudimo sve pojave i oblike fašizma koji se javljaju kao i one koji ih podržavaju! Srbija se izgleda stidi svoje jedine,stvarne antifašisticke borbe! Danas istoriju pišu poraženi i to sa osvetničkim rukopisom!

Ako budemo zatvarali oči pred pojavnim oblicima koje gledamo-veličanje zločinaca na fudbalskim stadionima,mitinzi podrške rehabilitacijama saradnika nacističke Nemačke,šovinistička divljanja uz nacističke pozdrave,negiranje zločina,izjednačavanja kolabiracionista sa istinskim borcima protiv fašizma, prekrajanja istorije,izbacivanja antifašizma iz istorije, rečima mržnje i pretnjama koje slušamo svaki dan i na javnoj političkoj sceni-onda nam se može ponoviti zlo!!

I zato baš danas moramo vratiti iz istorijskog sećanja činjenice i istinu o onima koji su dali svoj život u borbi i koji su nam doneli slobodu.  Antifašisti moraju da imaju svoje svoje mesto koje zaslužuju” poručuje Omerović.

 

Senada Kalić

Podeli